Härlig kväll ♥

Vilken härlig kväll jag hade igår. Så roligt träffa forna kolleger som jag jobbat med länge. Även om jag nu inte jobbat på nio år.

Vi gick på kinarestaurang och åt god mat och drack gott vin .

Det var en härlig kväll som vi avslutade med att sitta ute på Kulturens hus trappa för att prata av oss lite mer.

 

Blev en rätt lång kväll och jag klarade den fint trots att formen inte var den bästa. Kunde stoppa undan smärtan för några timmar och inte tänka på den för en stund.

Vilken tur att man kan det. När man får göra sånt som ger en glädje och tillfredsställelse kan man glömma det trista och jobbiga för en stund.

 

Var jätteglad att vi alla sex kunde komma trots att vi inte alla är så alerta. Jag blev glad att se att även min arbetskamrat som har en svår sjukdom också hade ork att komma med. Så vi var ett glatt gäng som hade lite av varje att surra om. En stund att få prata av sej och bara umgås det betyder mycket för mej som annars inte träffar så mycket folk.

Jag hade jätteskoj och njöt i fulla drag att få komma ut och lämna huset för en kväll.

Tacksam för att dom inte glömt mej.

 

Då jag sen kom hem hade jag visserligen fruktansvärt ont. Kom med full kraft då jag gav mej tid känna efter. Men denna gång gjorde det inget. Var värt all smärta för en gång skull då jag fått göra nått roligt.

Så även om det var svårt hitta avslappning och viloläge så struntade jag i det.

Kvällen innebar som lisa för kropp och själ att det lever jag ett tag på nu.

 

 

Kunde förstås inte sova på en gång så jag var uppe rätt länge men till slut somnade jag och ….hör och häpna ….sov hela 4 timmar i sträck. Inte illa med tanke på smärtan i benet.

Så egentligen var jag rätt utvilad på morgonen.

Då jag endast sovit runt 2 eller 3 timmar flera nätter på raken så var det mycket med 4.

 

Benen var rätt sega då vi skulle ut på rundan men släppte efter en stund. Ingen rekordtid idag men att komma runt var målet och det gick. Lite nyp i rumpan och hugg i benet men ändå utan missöden.

Man får lida lite pin för att roa sej . Andra får baksmälla i knoppen och jag får baksmälla i kroppen. Men som sagt det var värt det för jag mår trots smärtan riktig bra.

 

Även idag ser det ut bli en varm dag. Vilket väder vi haft nu i flera dagar. Tempen ligger runt 25-27 grader och vi är ännu i maj. Undra verkligen om detta ska hålla i sej. Bara inte sommaren har varit nu och det blir kallt sen.

Minns det år min andre son föddes 1984 . Då var också maj riktigt varm. Sen efter midsommar var det mest regn och rusk och inte varmt alls. Så vill vi inte ha.

Håller tummarna nu för att sommaren blir lång och skön.

Vi här i norr behöver den.

 

Vovven är ingen som gillar värmen . Hon ligger mest under takfläkten och sover. Henrik fick bära henne en stund under vår runda idag då hon helst ville lägga sej ner i skuggan i gräset. Och då var vi ändå tidigt ute och gick för att det inte skulle vara för varmt.

Så andra rundan.....för en andra runda ska jag ha.....får bli sent i kväll då det blivit lite svalare. För vovven vill verkligen följa med då jag ska gå. Hon gillar inte att jag går iväg själv även om jag skulle kunna göra det.

Igår kväll då Veronica kom och hämtade mej var hon med i bilen och skulle sitta i famnen direkt. Hon gillar inte att matte är borta. Mattes gosiga vovve.

 

 

 

 

Hålla sej i skinnet .... inte min bästa grej.

Hålla sej i skinnet …. ja det är inte min starka sida precis. Jag vill mer än vad som är bra för min kropp och knopp men vad göra.

Igår skulle det ju planteras och meningen var att dottern skulle fixa det.

Blev det så.?? Nej förstås inte. Hon sa hon skulle göra det men innan hon hann komma igång hade jag redan startat det själv.

Med allt vad som sen blev följden. Att sitta ner på gräset och fylla krukor med jord och sen plantera tar oerhört ont i ryggen. Både sittställningen och vridningen som ohjälpligt blir.

Hade jag kunnat vänta??? Jovisst men hade inte lust med det. Ville få det ur världen och det när jag vill. Så egentligen var det mitt eget fel. Jag borde väntat men var för otålig.

 

Men nu är det fixat och ryggen är som sagt inte glad.

Natten blev förstås lika illa som ryggen kändes efter planteringen.

Somnade till slut vid kl 01. för att sen vakna av smärtan redan kl 03.

Upp och ta lite piller och sen försöka somna om vilken som vanligt inte gick särskilt bra. Somnade till slut om och det blev en timmes sömn till.

Så det var ingen höjdare med natten i natt heller. Börjar bli en lång historia detta med sömnen.

Om jag nu ändå hade tänkt mej för lite så hade jag väntat på dottern och inte dragit igågn allt själv. Men som vanligt är huvudet dumt och kroppen får lida. Ingen ovanlig grej vad gäller mej. Gör jämt så.

Precis som i en TV-såpa så är jag lika förutsägbar . Tänker inte efter före trots att jag vet hur det slutar.

Det enda som jag faktiskt lät bli igår var att ta en kvällsrunda. Benen vill verkligen in te gå. Hugg och nyp innebar att jag helt enkelt var tvungen låta bli. Frustrerande . Jag ville inte låta bli. Men var tvungen.

 

 

 

Blev ändå en morgonrunda med vovven då det inte högg lika mycket i morse som inatt.

Den gick utan problem om än lite saktare än annars då jag var rädd benet skulle släppa.

Sen efter en skön sval dusch så bestämde jag att nu blir det ryggläge resten av dagen så jag inte förstör mer inför min middag med arbetskolleger i kväll. Den måste jag bara klara av. Inget kan stoppa mej från att gå. Ska bara klara av det och då får det ta hur ont det vill. Hur det sen blir inatt och imorgon det är en helt annan historia. Den tar jag då.

 

 
 

Nu är det middagsträffen som står å tur och den betyder så mycket för mej att jag struntar i det onda för en kväll. Ont kan jag ha efteråt. Som tur är brukar jag kunna skjuta undan smärtan för nån timme då jag får göra nått som jag verkligen vill . Jag kan glömma den för en stund för att ha skoj och att den sen blir jobbig efteråt är det helt klart värt. Det står jag ut med då jag verkligen längtar efter att få träffa dom och prata av sej en stund. Är så glad att dom inte glömmer bort mej trots att jag är den som slutat först av oss. Och då är jag ändå inte äldst utan näst yngst av oss 6 som brukar träffas.

Blir inte så ofta men då det väl blir av vill jag inte missa det för allt i världen.

Jag träffar så lite människor numera att de gånger jag träffar andra än familjen är lätträknade.

Blir ju så då man är så ofärdig och inte orkar sitta eller kan åka överallt själv.

Men nu blir det av ikväll och jag ser verkligen fram emot få träffa dom alla.

 

 

Morgonpigg eller ?

Tidig morgon idag. Vaknade redan kl. 3. Benet var så klart ilsket och surt och vägrade låta mej sova. Så jag klev upp och gick ut och hämtade tidningen och rastade vovven då jag ändå var vaken.

Gjorde frukost åt mej och vovven så vi förhoppningsvis skulle kunna somna om igen.

Gick inget vidare men vovven somnade direkt.

Att jag hade så ont i natt beror säkert på vårt besök på blomsterhandlarna igår. Var ju mycket kryckgång och det är inte alltid så bra. Blir lite för hög belastning.

 


Jag låg och vände och vred på mej i minst två -tre timmar innan jag till slut fick en timmes sömn till.

Sen var det bara kliva upp igen för solen sken från en klar himmel och det var redan 19 grader i skuggan. Tänkte hinna ut på rundan innan det blev för varmt för vovven som alltid haft svårt för värme. Så vi var ute och gick tidigt och det var hur skönt som helst.

Som en riktig sommardag i slutet av maj. Bara inte sommaren varit nu och inte kommer tillbaka.

Man tänker ju på alla barn som inte fått sommarlov ännu och alla som jobbar som har långt till semester. Jag har ju inget av det så för mej gör det inte så mycket .

Men visst vore det härligt med en lååång sommar i år.

Vi här i norr behöver verkligen den efter den långa vintern.

 

Dagens agenda är att få blommorna planterade i krukorna och att åka och handla lite mat och sånt.

Ska försöka låta dottern sköta planteringen då jag inte vill förstöra nått så ryggen brakar ihop. Vet hur ont jag får av just planteringen då det är svårt hitta en bra arbetsställning för min rygg som inte tål vridning och böjning. Men det är svårt låta bli då jag gärna vill göra det själv på mitt vis.

 

 

Men nu ska jag hålla mej är det tänkt då jag måste vara ”fit for fajt” i morgon kväll då jag ska bort. Jag ska då ut och åta med mina fina vänner från mitt arbete och vi ska fira en som just fyllt 65 år och gått i pension. Det vill jag inte missa för allt i världen.

Ser fram emot få träffa dom alla och höra hur alla har det. Längtar.

 

Vi träffas inte så ofta men det blir nån gång per år och det betyder mycket för mej som inte träffar så många annars. Kul höra lite skvaller och få prata av sej en stund.

 

Så just därför ska jag försöka.....i alla fall försöka hålla mej från blomplanteringen.

Om inte annat får väl dottern slå mej på fingrarna om jag inte kan hålla mej borta.

Hon klarar plantera helt utmärkt så det blir nog perfekt. Fast det kliar i fingrarna.

 

I kväll blir det nog ta en kort kvällsrunda för helt kan jag inte låta bli. Inte då jag nu kommit igång så här bra. Men inte för långt så jag får lite mer sömn inatt.

Vill ju inte vara helt slut då jag ska träffa vännerna.

 

 

Äntligen ser jag igen !!

Äntligen ser man igen. Efter att sen lördag kväll varit halvblind då mina glasögon gick sönder så ser jag äntligen läsa och skriva igen. Dom gamla ser jag bara på håll med så jag har inte ens kunnat läsa tidningen på två dar.

Frustrerande då det är samma sak som gått sönder för tredje gången.

Det är hela nässtödet som gått av. Och det ska vara gjort i titan och borde enligt synsam inte kunna gå av. Likväl har det hänt tre ggr nu på 14 månader som glasögonen är gamla. Aldrig förr har det hänt. Och då har jag haft likadana glasögon sista 20 åren. Såna som inte har några bågar utan skacklar och nässtöd sitter direkt fast i glaset.

Nu får jag hoppas det var sista gången tills dess det är dags skaffa nya. Tre ggr är tre för mycket då det inte är några billiga glasögon direkt. 11 000 kr har jag betalt och då förväntar man sej väl lite bättre kvalitet.

Dom gjorde det i alla fall utan kostnad då jag sa att jag vägrar betala då garantin just gått ut och det är tredje gången. Bara hoppas det håller nu. Less på inte kunna se ordentligt.

 

I söndags då det var morsdag så tog jag och dottern bussen in till stan och hon bjöd sin mamma på en god glass. Härligt och skönt ute i solen med en mjukglass. Känns som sommar det.

Vi traskade sen runt i butiker och kikade lite då vi ändå åkt in. Gick väl runt i ca två timmar och det kändes kan jag säga. Då var tanten slut i både ben och rygg.

 

Sen på kvällen då det ännu var fint ute tog jag ändå en andra runda med vovven. Inte så smart kanske då det då blev en tredje promenad om man räknar stadsrundan i två timmar med.

Det fick jag äta upp på natten då det inte gick sova alls. Låg och snurrade till klockan var över 3. Och då jag inte kunde läsa heller så var det extra jobbigt att inte kunna sova. Slocknade väl till sist så en två-tre timmar blev det kanske. Inte pigg precis då man vaknade. Kände mej som en zombie,

 

Men det var bara ta sej i kragen och ändå ge sej ut på morgonturen och väl igågn så funkar det ju. Det är alltid efteråt det blir jobbigt. Då kommer smärtan som ett brev på posten och ger en käftsmäll som heter duga.

Men det får man ta om man nu ska komma sej ut i friska luften . Bättre gå än sitta i alla fall.

Blev en kvällsrunda då också, Lite bättre än kvällen innan då det inte var en tredje runda utan BARA en andra. Två klarar jag av utan att få smärta som gör en galen. Men inte tre helt klart.

Visst var även denna natt lite tuff men inte lika illa. Alltid nått.

 

Sen i morse så tyckte jag ändå att det var lite lättare gå igen och mindre smärta .

Så efter duschen bestämde vi oss därför att åka och handla lite blommor till krukorna ute.

Lite jobbigt gå runt där då jag endast tog kryckorna. Får så ont i höger arm och armbåge då jag går med kryckor. Hänger för mycket åt höger då det är min svaga sida.

Men det hade inte funkat med rullator i blombutiken. Men nu är blommor inköpta . Återstår baar plantering. Det ska Veronica få göra då det inte är en bra arbetsställning för lilla jag. Om jag nu kan hålla mej vill säga.

 

Blir väl en sen kvällsrunda sen då det är så varmt ute att vovven inte orkar. Hon har som alltid lite jobbigt i värmen. Men hon gillar följa med mej då jag ska gå så jag får väl vänta till det blir lite svalare. Vill ju gärna ha med mej min bästa vän på rundan.

 

Blev en snabb resumé av händelser nu då jag som sagt ser att läsa igen.

Gillar skriva men har som sagt inte kunnat varken det eller läsa. Min livlina att ta ut frustrationer och smärta med. Så jag slipper ösa gnäll över familjemedlemmarna.

 

Jag är på G ....YEAH!!

Nu har jag nästan en hel vecka tagit dubbla långa (5 km) rundor och det har gått vägen. Ont ? Ja visst men det har rullat på ändå. Stela ben och nyp i rumpan men det går ändå.

Så länge inte benet viker sej så tycker jag det går vägen.

För om benet börjar vika sej är det illa. Då blir jag tvungen backa och dit vill jag inte. Inte nu det det faktiskt rullar på åt rätt håll. För en gångs skull.

Visst har jag väldigt mycket smärta på kvällar och nätter men än hoppas jag det ger sej.

När jag väl går tar det inte lika ont utan det värsta sätter in då jag försöker slappna av om kvällen.

Men vem har sagt att det ska vara lätt.

 

Så om bara nattsömnen blir bättre kanske det även blir mindre smärta också.

Drömma kan man ju.

 

I natt har jag faktiskt sovit riktigt länge. Länge med min mått vill säga. Tog lång tid somna ….klockan var nog 01,30 innan jag lyckades somna. Sen vaknade jag igen vid halv 6 då maken for till jobbet men efter nån timme lyckades jag till slut slumra till nån timme till. Så allt som allt blev det nästan 6 timmar. Inte illa .

 

Var nog rätt trött efter gårdagen då vi hade besök av barnbarnen på eftermiddagen och tillbringade större delen av dagen ute. Även vuxna kan bli trött av utevistelse.

Men vi hade trevligt som alltid då favoritbarnen kommer på besök. Uppfriskande med glad mysiga barn som håller igång både farmor och farfar.

 

Dom stannade även på middag så vi fick trevligt middagsällskap.

Molly hon äter som en häst allt man sätter fram. Tyvärr är inte Viggo lika matfrisk utan där ska det , precis som Richard då han var liten., lirkas och trugas innan han äter nått. Får alltid lite flaschback till hans barndom då vi hade samma förhandling och trugande för att få honom äta.

Men till slut åt han ändå upp nästan allt mat.

 

Då dom sen for hem blev det som sagt en andra runda då jag ju bestämt mej för köra varje dag så länge det går. Gick lite segt då jag inte haft lika mycket vila som annars då jag ju ville njuta ute med barnbarnen då dom är här. Men rundan gick ändå utan problem och det kändes helt okej.

Kvällen var lite tuff men inte värre än kvällarna innan så .

 

Natten , ja en rätt hyfsad historia som sagt och då morgonen väl kom kändes det helt okej ge sej ut på första rundan. Solen sken från en klar himmel och det var varmt. Riktigt skönt gå och idag hade jag Veronica med som sällskap. Vi pinnade på i bra tempo och benen som var rätt styva i början mjuknade så sakta. Nypet i rumpan var mindre än i går kväll så det var ett plus.

Nöjd och belåten känner jag att …..kanske kanske …. är jag lite på G ändå.

Kanske håller jag för dubbla rundor till sist.

Ska inte ta och dra för stora växlar på det här nu men för tillfället känns det riktigt okej.

Bra helt enkelt.

Sen är det bara hålla tummar och tår och hoppas det fortsätter. För det känns så dj***la bra kunna se nått framsteg ändå.

Och den smärta jag har kan jag ta om den inte gör så jag trillar omkull. För smärtsamt kommer det nog fortsätta vara men så länge det ändå går att gå fast det tar ont så är också det okej.

Det är om smärtan gör så benet släpper och jag faller det är för mycket. Och än så länge funkar det. Tar ont men släpper inte .

 

Idag kom Andreas förbi en stund och vi fick en trevlig pratstund . Alltid trevligt med barnen på besök.

Henrik jobbar ju helg så det blir inte så mycket mer än en god middag med grillad lax idag. Inte för att vi annars gör nått särskilt på helgerna men ändå.

Sen blir det förstås en kvällsrunda också efter maten.

Kan ju inte hoppa över då det nu funkar så bra....eller funkar okej är väl mer rätt ord.

 

Och både jag och vovven mår bra av lite extra motion. Vi har ju båda lite tanthull att bli av med. Hon för att hon är kastrerad och jag för att jag är en klimakteriekärring.

Så målet är förruttna mitt eget välbefinnande få bort nått kilo också.

Skulle inte skada kan man nog säga.

 

 

Att det sen även är bra för rygg och ben är inte heller att förakta.

Utan mina rundor så skulle jag tappa ännu mer muskler än jag redan har tappat och då skulle jag kanske till slut bli helt sängliggande. Och det VILL JAG INTE:

Så pest och pina men sluta gå för att det tar ont det finns inte på kartan. Tur man är en tjurskalle som inte ger upp.

Ge upp det är som att dö en smula.

Så kämpa det är det enda som går om än det är väldigt motigt mellan varven.

Men nu har jag ju lite flyt för en gång skull och då gäller det passa på. Skam den som ger sej. Nån gång måste väl även jag ha lite tur på min sida.

 

 

 

 

 

Gick vägen ändå :)

Trots att jag överpresterat ….över min egentliga förmåga fick jag i natt sova....hör och häpna nästan 7 timmar. Rekord helt klart. Tog visserligen en stark tablett innan jag la mej för att kunna slappna av och det funkade. Så trots en elak bensmärta och kramp i vaden och under foten så somnade jag och sov som en klubbad säl ända till morgonen. Kan ju vara av ren utmattning också. Man håller inte i längden med tre timmars sömn.

 

Så det var skönt att vakna på morgonen och faktiskt känna sej lite utvilad. Inte helt men betydligt bättre än igår. Man får nöja sej med det lilla ibland.

 

Så promenaden kändes skön och benen rätt pigga om än lite stela. Stela pga många km i benen . Mer än vanligt. Har ju blivit två dar på raken med två ggr 5 km runda.

Känner mej rätt duktig som klarat det. Det är inte smärtfritt precis men jag har gjort det och är nöjd med min prestation. Jag ska banne mej inte låta smärtan vinna denna gång.

 

 

Är väl värst efteråt då bensmärtan sätter in. Får då sitta med en tennisboll tryckt i ryggslutet för att på så vis störa ut smärtan. Annars får jag sitta stretcha och dra så det inte blir kramp i ben , vad och fot. Det är som det drar ihop sej och snörper åt över nerven och klämmer till ännu mer. Vilket gör smärtan än mer olidlig.

Men det kan jag inte bry mej om då jag verkligen vill komma igång med mina dubbla rundor....som förr.

Men att det skulle vara så här smärtsamt komma igång trodde jag inte. Minns inte att det var så förra sommaren då jag ändå lyckades komma ut på dubbla rundor ibland.

Men minnet är väl kort som vanligt och det var säkert lika tungt då så nu. Men det känns som det blir tyngre för varje år och att det blir mer smärtsamt för varje gång.

Tur man är en tjurskalle som inte ger sej i första taget.

Minns vad sjukgymnasten sa då jag gick på sjukgymnastik …. att jag var lite för tjurig för mitt eget bästa....men vem har sagt att jag lyssnar på det?

Jag gör det jag vill göra och får ta konsekvensen. Ibland ger jag mej då smärtan blir övermäktig. Men för det mesta gör jag det i alla fall och ”gnäller och frustar” för mej själv efteråt.

Men vad säger man....är huvudet dumt får kroppen lida.....

 

 

Men som sagt jag är på G och det får bära eller brista. Jag SKA ha en runda morgon och kväll. I alla fall då det är sommar och ljumma fina kvällar. Kan ju inte tillbringa hela sommaren inne liggande på sängen. Det gör jag nog ändå. För sitta ute i solen är inget jag pallar med nån längre stund.

Har inget bra att sitta i som passar min onda rygg. Behöver ha nått att halvligga i .

 

Sen är det så trist bara sitta still och inte göra nått. Och då alla blomrabatter är borta sen flera år så har jag inget pyssla med heller. Inte för att jag kunde det mer ändå eftersom det var för påfrestande för ryggen. Det var därför dom åkte bort för dottern sa att hon tänkte då inte sköta om några rabatter. Så numera har vi bara lite krukor med sommarblommor. Det räcker mer än väl.

Fast lite saknar jag nog det ändå. Ser lite tomt ut ute på tomten. Men maken gillar det då det inte är nått i vägen då han ska klippa gräs.

Nåja man får vara nöjd ändå. Det är fint med sommarblommor och då dom är i krukor så kan jag plocka lite i dom själv.

 

Blev en tur till storheden idag med gubben för att inhandla en ny lampa till vardagsrummet som ska hänga bredvid mitt nya vitrinskåp och ge lite ljus. Hade först tänk att vi sätter ljuslister inne i skåpet men ändrade mej ….till makens lättnad....och bestämde mej för att hänga en ny lampa bredvid istället. Har en redan där men den lyser upp för lite.
Hittade en fin lampkrona på Clas Ohlson som nog blir fin där.

 

Sen har vi även skaffat färg till bordet i vardagsrummet som ska bli vitt. Även mina blompiedestaler som är i furu ska bli vita. Så lite jobb har maken fått. Helt frivilligt.

Han tyckte också att det blir finare med vitt nu då vi har flera andra möbler i rummet som går i svartbrunt. Och då man målar om det blir det ju nästan som nytt igen.

 

 

Då Henrik är ledig idag och i morgon blir det en grillkväll idag. Han ska jobba helg så vi passar på ha helg idag istället.

Vädret är ju fint så det passar bra fast det är inte lika varmt som förra veckan.

Men solen skiner och det får man väl nöja sej med.

Man kan inte få allt .

 

Blir nog utmana sej ikväll också med lång kvällsrunda. Har ju sovit i natt så om det inte blir så mycket sömn nu kan jag nog klara det med. Jag har som sagt bestämt att jag kör så länge det inte brakar ihop. Och än så länge … peppar peppar ….håller jag. Nån gång ska väl också jag ha lite flyt.

 

 

 

 

O-pigg ....alltså trött :) och ledbruten.

Ännu en natt med lite , lite sömn. Blev väl en 3 timmar plus 1 extra då jag lyckades slumra till en stund igen.

 

Var ute och gick den dubbla vändan igår kväll igen och nu den långa ….alltså samma som morgonrundan. Inte tänkt så men det bara blev det ändå.

Själva rundan går alltid det är efteråt det trista eländet kommer.

Men samtidigt så känns det riktigt bra att jag ändå kommer runt två långa rundor på samma dag. Inte igår det hände.

 

Så då får jag väl ta smärtan på köpet liksom. Synd bara att det stör nattsömnen för mycket.

För jag känner att smärtan i kroppen sprider sej i samband med tröttheten.

Det blir smärta där jag inte har ont normalt och det är ju ett problem. Men problem är till för att lösas. Hur ??? Ja det vette sjutton. Men på nått sätt verkar det vara nått som jag får ta. Vill jag ha mer ute-promenader så får jag ta smärt-ökningen också vare sej jag vill eller inte.

 

Så bara därför så blev det två långa rundor idag med. Är det så klokt kan man undra?

Nej förmodligen inte men nu är det gjort. Andra rundan var inte tänkt bli långa idag heller men maken kommenterade just då vi gick att ”du har förstås tänkt ta långa idag med”-.

Självklart sa ju jag då. Och så blev det också.

Fast idag tog benen slut tidigare än igår så nog kändes det allt. Hade väl en 1,5 km kvar då benen började bråka.

 

Men det var ändå skönt ha gjort det en gång till. Kanske kanske det ändå ska lossna.

För nog är det skönt komma ut och ta en tur runt byn och se vad som händer och sker. Se nått än bara sitta ute på baksidan. Det är alldeles för tråkigt. Jag klara bättre av röra mej än sitta still. För då ska jag helst ligga ner istället. Och ligga ute i solen....nej det är inte min grej direkt. Då tar jag hellre en runda med vovven. Synd bara att det ska vara så trögt komma igång.

Borde normalt ….alltså för ”normala” människor.....inte för mej.....släppa nån gång och man kommer över det jobbiga smärtsamma. För mej verkar det hopplöst.

Men jag ger mej inte. Inte än i alla fall. Jag kör på så det ryker till det smäller. Förhoppningsvis går det utan smäll.

 

 

Min förhoppning är att jag ska kunna ta dubbla rundor varje dag då det är sol och fint.

Att jag kommer ur smärt-träsket och kan gå utan att ligga sömnlös om nätterna pga bensmärtan. Än är jag inte där. Än så är det hopplöst eländigt om kvällar och nätter.

Men jag ger inte upp. Envis som synden är jag och jag vill tro att det ska gå.

Ont ska med mer ont fördrivas ...eller???

 

 

Tog en liten sväng in på blomaffären idag med Veronica för att skaffa en liten blomma sätta på mammas grav. Det är mammas namnsdag på fredag och morsdag på söndag. Vi får inte plantera där själv numera utan kyrkorådet sköter det och därför satte vi en liten miniros i kruka som bara är plocka bort sen då dom ska plantera. Bara som en liten symbolisk handling för jag gav alltid mamma en ros till morsdag då hon fanns.

 

Har tänkt mycket på mamma just nu ett tag i samband med hennes systers död.

Minns tyvärr hennes sista tid i livet mest som en enda stor sorg och plåga.

Vi ha diskuterat lite här hemma om min åsikt mot att kolla mej och alla här hemma förstår min inställning. Alla vi såg hur eländigt mamma hade det.

Då är det bättre inte veta nått.

Kan ju ändra mej sen men just nu så känner jag bara så. Jag vill inte veta.

 

 

Dilemma

Äntligen en utvilad tant som steg upp......hela 6 timmars sömn i natt. YEAH.

Var inte dum igår och tog dubbelrundan utan skippade den för en dag. Hade alldeles för ont och var alldeles för trött så jag tom höll på somna framför TV-n.....och det brukar jag aldrig göra.

Så det var nog bra med en vilodag för idag var benen pigga igen.

Kunde speeda på i god fart och kom runt 5 km på 56 minuter. Jag kan ju :)

Det gick lätt gå och visst tar benet ont men utan hugg så tänker jag inte på det.

Så gamla damen har lite flyt ibland. Nu får jag se hur dagen artar sej och om det blir en dubbeltur i kväll. Få se hur det känns och hur vädret visar sej.

Känns som om det ska lossna i alla fall. Inte ta ut nått i förskott nu men lite mer hopp kan jag skönja.

 

 

 

Har även fått ett dilemma att fundera på. Min mamma hade ju ett pulsåderbråck eller som det heter ...aortaaneurysm....som var stort och som hon blev opererad för. Tyvärr gick den operationen åt skogen kan man säga. Hon fick en massiv stroke efteråt som gjorde henne totalförlamad och hon låg sen i 6 år som ett hjälplöst kolli i en säng på ett äldreboende och rent ut sagt tynade bort.

Jag brukar säga att min mamma dog två ggr. Första gången efter op....och andra gången 6 år senare då hon bara var skinn och ben. Vilken plåga. Jag och pappa besökte henne varje dag i dessa 6 år för att hålla hennes humör någorlunda. Usch och fy ….vill knappt tänka på vilken plåga den var att se en människa tyna bort på detta sätt. Vill ALDRIG nånsin hamna i den situationen.

 

Vad som nu ställt till med ett dilemma är att nu har en syster till min mamma dött i ett aortaaneurysm. Det kan ju vara ärftligt och risken är ju helt klart större nu då det drabbat en släkting till. Nu har många av mina mostrar som finns kvar uppmanat till undersökning av nära anhöriga. Nu då 2 av 8 syskon haft samma sak är ju risken helt klart mer påtaglig.

Jag har för nått år sen haft en diskussion med min läkare och fick då ett erbjudande om en undersökning av min aorta om jag ville. Då kände jag mej väldigt tveksam till om jag verkligen vill veta.

Samma sak nu. Jag vet inte om jag vill det. För om man nu skulle ha ett aortaaneurysm, då måste man ju göra nått åt det. Då känner jag än så länge att då vill jag nog helst inte veta. För efter mammas misslyckade op.så känns det som om riskerna är för stora. Jag VILL inte hamna som mamma. Jag har varit med om två misslyckade op. redan för ryggen och det känns inte som jag har nån lust med en sån op. då heller.

 

Visst går det säkert åtgärda för det gjorde det ju även för mamma. Det var ju efter op. som hon sen fick sin stroke. Att hon sen levde i 6 år berodde ju just på att det var reparerat.

Men jag vet med all säkerhet hade hon aldrig velat veta att hon hade ett aortaaneurysm. För då hade hon inte behövt oroa sej och hon hade fått leva lyckligt ovetande till den dag det sen brustit . Hon hade hellre sluppit leva som en ...rent ut sagt grönsak...i 6 år.Det var hennes värsta mardröm hamna så. Hon hade kunnat leva nått år till med sitt aortaaneurysm men då fått vara lycklig och kunnat vara som alla andra. Inte ett hjälplöst paket.

 

Så jag ska nog tänka mer innan jag bestämmer mej för om jag vill ha en undersökning.

Jag har inte haft oddsen på min sida hittills så det känns som om jag inte skulle ha det om jag nu också skulle ha ett aortaaneurysm. Vill i alla fall vänta och se om det är fler mostrar och morbröder eller kusiner som har det. Om det visar sej att fler har det kanske jag omvärderar. Men för nu är min inställning att jag nog inte VILL veta.

 

Nu ska jag istället försöka fokusera på mitt andra problem med rygg och nervsmärta. Den biten är för mej nog tung att bära.

Man blir hård mot sej själv då livet tar en annan vändning. Och för mej gjorde det redan för drygt 11 år sedan.

Jag vill leva här och nu och försöka ha ett så bra liv det går med det jag har.

Försöka komma upp ur svackan jag haft ett längre tag och njuta av sommar och sol så gott det går. Härliga promenader och lagom sömn …..det vore rena drömmen om det kunde bli så.

 

Sommarvärmen slut ???

Så var värmen slut för denna gång. Redan igår kändes det betydligt svalare. I alla fall på morgonen. Då var det lite kallt om armarna då vi inte tog nån jacka på.

Idag var det till och med läge för vantar då det blåste kyliga vindar.

Sommaren är kort.....är det inte så Ledin brukar sjunga?

 

Igår gick vi alltså först en morgonrunda som vanligt och då den långa på 5 km.

Sen på kvällen kunde jag inte låta bli en kvällsrunda på runt 2,5-3 km trots att benen värker och ryggen är sur. Har kämpat på i flera dagar nu med dubbelrunda för att det varit så skönt ute.

Kvällarna har varit ljumma och sköna att det bara klockat och pockat på att ge sej ut en extra gång.

Hade som föresats att ta varannan kväll men då det var så fint ute gick det inte låta bli. Jag var bara tvungen gå.

I lördags gick jag med Veronica innan melodifestivalen och igår gick jag ensam.

 

Efter kvällsrundan så får jag problem med kramp och sendrag men har försökt med att stretcha lite grann och hoppas det ska hjälpa. Är fruktansvärt då krampen i vaden kommer. Den tar så dj***la ont och sen jag som inte har så lätt ”hoppa” upp så hinner det krampa till en bra stund innan jag är på fötter och kan få det släppa.

 

Är väl av ansträngning och ovana att gå så mycket som gör krampen.

Sen smärtan som kommer efter nån timme, nervsmärtan vill säga, den är inte kul.

Men jag SKA komma igenom den här kampen. Jag vägrar ge upp. Inte än i alla fall. Vet att även mina stackars knän mår bra av promenader och det är vad som funkar ändå då inte bensparken gick alls. Så det är bara bita ihop och hoppas jag är över kanten snart.

 

Själva promenerande är inte det som är motigt utan det är det som kommer efteråt. Smärtan som sköljer över en efter en stunds vila. En smärta som får det att rent krypa i kroppen. En smärta som gör det svårt sitta still och ligga still. Sen nätterna det ska vi inte ens snacka om.

I natt var faktiskt bästa natten på länge då jag somnade och sov hela 4,5 timme. Var nästan lite utvilad. Trodde nog att det till slut skulle bli så att jag somnar av ren utmattning men det verkar inte bli så. Men 4,5 är åtminstone lite längre än 3 timmar. Man får vara nöjd med det lilla också.

 

Så om det bara fortsätter och fortsätter med kramp och sendrag är det inget göra. Det är bara ta det och sen hoppas det ger sej med tiden. För nu ska jag inte ge mej. Smärtan ska inte få vinna igen. Jag vägrar.

 

Helgen har ju som sagt bjudit på riktigt sommarväder. Vi har grillat och suttit ute och käkat och det var hur härligt som helst.

Lördag då var det ju sen melodifestivalen och den tittade vi på och jag tyckte nog att rätt låt vann. Det fanns nån mer som var bra men det fanns många bottennapp.

En del sjöng ju rent av falskt.

 

Igår sen blev det en fika hos pappa mitt på dan och sen hade vi besök av Andreas och Sara och tog en fika med dom .Fick surra bort en stund och det är alltid roligt då dom tittar förbi.

Sen då dom for hem så gick jag alltså iväg på min andra runda för dagen.

Då det endast var jag och Tessan kunde jag gå helt i min egne takt och det var nog bra. Då kunde jag styra det hela lite bättre. Nog för att dom andra brukar hålla igen så det inte går för fort för mej men det blir trots allt lite mer sakta då jag är ensam.

Rundan var skön och varm då det var betydligt varmare på kvällen än på morgonen. Sen då jag alltså var själv så styrde jag farten helt och hållet. Tog väl lite längre tid men det var nog bra.

Sen väl hemma igen och framför TV-n kom den envisa krampen. 5-6 ggr fick jag studsa upp Och det gick trögare och trögare.

Fick till slut lägga upp benen riktigt högt.

Då sen natten kom låg jag väl och vred mej i minst en timme innan jag till slut lyckades somna . Och efter 4,5 timmes sömn , vaknade av kramp i vaden, så lyckades jag inte sova mer. Men lite lite piggare är jag ändå.

 

Sen då vi skulle ge oss ut på rundan fick jag tväront i benet. Det högg och nöp så det stod härliga till. Henrik tyckte jag skulle låta bli gå men inte jag. Jag var säker på att det skulle ge sej efter en stunds promenerande. Och det gjorde det också. Tog väl 1-2 km innan benen funkade som det ska.

Men det var i alla fall en runda utan större problem. Inte lika pigga ben som förra veckan. Långt där ifrån men hyfsat ändå.

Få skylla på att det blivit kallare igen och att benen blir sega och tröga av kylan.

 

Nu får jag se om det även idag blir en extra sväng. Som det känns för tillfället blir det inte. För mycket nyp i rumpan och stötar ner i benet. Men om det känns bättre i em kanske det blir en kortis i alla fall. Jag känner att det är på G inte än men snart. Hoppas och tror jag.

 

 

 

Hörcentral och solskenspromenader....

Tur att solen och värmen kommit för en stund. Då går det som sagt lättare leva trots en evinnerlig smärta.

Vaknade tidigt igår morse efter en riktigt usel natt. Vet ju varför men vem bryr sej.

Hade ett besök på sjukhuset då jag äntligen fått tid på hörcentralen för en koloch en höjning av ljudet i hörapparaterna. Har väntat på en tid sen i december.

 

 

Då det var så soligt och varmt hade jag tänkt ta en promenad dit . Vi har endast ca 3 km dit så det kändes som en lagom runda att ta så här en seg morgon. Tänkte att eventuellt tar jag bussen hem men det skulle jag bestämma efter besöket.

Fick en hörselkoll och den visade att mitt bar öra nu var lika dåligt som det dåliga. Så hon justerade båda apparaterna och jag hörde genast bättre vad hon sa .

 

Eftersom det fortfarande var så fint och härligt ute så tog jag och promenerade hem också.

Var väldigt varmt . Kunde tom ta av jackan och det är då första dagen för i år.

Hörde otroligt bra så jag kunde tom höra fågelkvitter. Tänk vad fint det låter. Sånt hör jag inte utan hörapparat.

Väl hemma så var jag helt svettig . Inte för att jag gått särskilt fort utan för att jag hade för mycket kläder på.

 

 

Blev sen en skön dag ute och vi tog fram utemöblerna och åt utomhus också. Riktig sommardag kan man nog säga. Får gärna fortsätta på den banan, inte mej emot.

 

Efter middagen så fick jag lust gå en extra runda då vovven inta fått nån då jag var iväg till sjukhuset. Så Veronica och jag tog en sån men nu gick jag BARA en kortare runda. Hade väldigt ont. Men det var så skönt ute att det inte spelade nån roll.

Sen blev det förstås lite jobbigt senare på kvällen då vi skulle titta på Lets dance. Då fick jag än en gång försöka hålla benet i vädret för att få smärtan rinna bort.

 

Gick inget vidare så det var svårt sitta still och titta. Fick också hemska sendrag i vad och fot hela tiden. Inte skönt kan jag säga. Och då den krampen kommer måste jag upp och stå och att ta sej upp från halvliggande i soffan snabbt är inte lätt. Som en elefant som ramlat omkull och ska resa sej.....så kände jag mej.

 

Natten blev igen en kort historia men det var inte endast smärtan som gjorde det. Det var så varmt inne att det inte gick sova för det heller. Så det blev väl ca 3 timmar....IGEN.

Undra hur länge man håller med så lite sömn???

Måste nog snart tala med läkaren om nån bättre medicin att ta till kvällen så jag kan sova . Den jag har nu funkar inte mer.

 

Fast det är klart. Hade jag mindre smärta och kunde slappna av hade jag nog sovit bättre.

Men jag vägrar ge mej med mina ansträngningar komma i gång med dubbel runda.

Jag SKA bara kunna det. För att bara sitta ute i solen är inget jag gillar så det enda jag kan göra för att njuta av sommar och sol är att ta fler promenader.

Och det SKA bara gå. Så är det.

Men det vore förstås bra om det kunde gå utan att få sån väldig smärta att jag blir tvungen mata mej med starkaste pillret och sitta med benet i taket.

 

 

I morse sen då vi också var ute tidigt så gick det helt okej att gå. Benet var lite segt men pinade på rätt okej efter en stund. Och nöjd och belåten med den rundan ska jag inte ta dubbel idag.

Måste skynda mer långsamt än hittills för att få det funka. Men nån garanti för att jag låter bli finns inte. Om lusten faller på kanske jag gör det igen.....och igen.

Är huvudet dumt får kroppen lida.

 

 

Dr Einstein i farten igen... :((

Så har doktor Einstein varit i farten igen …..doktor ”en sten” lika dum i alla fall som en sten....stendum...

Hade ambitionen att jag skulle hålla mej i skinnet och inte överprestera. Funkade det ???

Icke sa nicke.

 

 

Då gubben igår skulle ta en runda med vovven så bestämde jag mej för att hänga på. Solen sken och det hade äntligen blivit lite varmare. Varmare än det var på morgonen då jag också tog en runda.

Så det lockade följa med.

Vi skulle inte gå hela rundan på 5 km men då vi kom till stället vi brukar vika av då vi ska ta en kortare väg så tyckte jag det kändes helt okej att fortsätta och ta långa rundan ändå.

Maken varnade mej men sa att då får du väl sitta och oja dej i kväll då. Han vet bättre än övertala mej. Jag gör ändå som jag vill. Som jag vill även om inte kroppen vill samma sak.

Då vi kommit ca halva sträckan ….alltså lika långt tillbaka som vi gått.....så började benet ta ”tväront” . Typiskt. Och långt hem som sagt.

Fick gå lite saktare för nypet i rumpen kom som ett brev på posten. Det jag INTE ville ha.

 

Tog mej hem med stor möda och mycket besvär.

Fy f*n så ont det nu tog i rygg och ben. Varför skulle jag gå långa??? Ja det kan man undra så här efter. Men jag har aldrig kallats för smart så. Skit också.

 

 

Hur kvällen sen förlöpte är ju lätt gissa. Kunde kanppt sitta still så ont tog det. Dumhuvud är vad man är. Varför lär jag mej inte??
Jag som lovat mej själv ta det lugnt och sakta känna efter hur lång andra runda jag klarar utan få mer smärta. Och så gör jag detta.

Natten sen ska vi inte alls tala om. 2 Timmars sömn ungefär.

 

Fast då morgonen sen kom och jag försökt med vila , avslappning och allt jag kunde komma på så tittade jag ut och nu var det äntligen sol och faktiskt värme.

Så fast jag var styv och stel som ett järnspett och varje steg smärtade otroligt mycket så klädde jag mej och gav mej av. Väl ute så kände jag hur skönt det var. Riktigt varmt och skönt. Kunde tom med ta av vantarna idag. Och öppna jackan lite.

Det gick trögt att gå första km men lossnade lite vart efter men det tog ont i varje steg så det blev att gå med tungan rätt i mun och försöka ta lagom stora steg utan att få hugget i ryggen som jag kände var nära.

Kom runt utan missöden men ingen rekordfart idag precis. Tog minst 10-12 minuter längre att gå samma runda idag. Men jag får vara nöjd med att jag kom runt och att jag inte vek mej för smärtan. Jag vann och gjorde det jag alltid vill göra och det jag tycker om.

 

Nu är det lika illa som igår kväll men det är en annan femma.

Hade jag haft en bensåg hade jag kapat av benet. Så är känslan just nu. Vilken tur att vädret är toppen för då blir det lättare strunta i smärtan och ändå ta mina rundor som jag behöver så väl.

Men jag gör inte om två rundor idag. Inte idag i alla fall.

 

Kanske i morgon men då ska jag försöka ta det lite lugnt och inte ta långa.

Måste få igång den gamla sega kroppen till det den en gång var. Inte som innan skadan men till det den var innan den andra ödesdigra operationen.

Innan den gick jag två rundor varje dag och jag klarade det lätt.

Tyvärr kommer jag inte dit på nått lätt sätt . Bara inse fakta . Men skam den som ger sej.

Jag SKA försöka igen. Bara inte idag. För just nu är smärtan övermäktig.

Och den som låg på så bra nivå igår morse :((

 

 

 

 

 

 

Sol ... men värme njaa ...

Ny dag , ny morgon....tidig som vanligt. Sov endast 4 timmar i natt men det får duga.

Såg att solen försökte titta fram efter ösregnet i natt så det såg hoppfullt ut. Men eftersom kl. Bara var halv 5 så var det inte läge ge sej ut så tidigt. Värme hade inte heller kommit än trots alla löften av meteorolog. Vid den tidpunkten var det ynka + 4 grader. Ingen sommartemp att hurra över.

 

Försökt somna om men det ville sej inte idag. Värken i benet har inte lättat ännu så än är det inte ropa hej. Hoppas den hemska vädersmärtan ska minska om det blir fint väder. Hoppas hoppas.

 

Låg ändå och slappade och läste till kl var runt 8 och då hade tempen ändå stigit till runt 8 plus. Fast lite lurad kände jag mej då vi till slut gav oss iväg, jag och Tessan, på rundan. Det var inte alls varmt ute. Även om solen kämpade mellan molnen så var vindarna fortfarande iskalla. Så det var bara på med vantarna igen som jag så klokt stoppat ner i fickan.

 

Hade även idag god fart i gamla benen och höll samma goda tempo som de två sista dagarna. Och utan att det tog mer ont . YEAH...

Det är så skönt att det gått bra med promenaderna några dagar nu. Visst är det ännu lite tufft på kvällen då bensmärtan sätter in men att bara kunna gå i bra tempo utan att det hugger känns som en otrolig frihet. Var så länge sedan det faktiskt kändes bar att gå. Har varit mer ett tvång och strid på kniven att ge sej ut och trotsa smärtan .

 

Så nu har jag ….peppar, peppar haft flyt i , hör och häpna , hela tre dagar.

Inget hugg och inget nyp i rumpen. Inget fall och inget nigande.

Bara gått och gått som om jag inte gjort annat......vilket jag ju inte gjort heller :)

 

Så nu hoppas jag att det blir som dom lovat med mer sol och värme framöver så jag kommer igång på riktig. Bara solen kan få mej att bli så pigg och alert. Det trodde jag inte för några dagar sen då survädret ville stjälpa mej helt och hållet.

 

Jag har så sakta men säkert kommit lite upp på ytan igen och nu klamrar jag mej fast med näbbar och klor och vill verkligen inte trilla ner igen.

 

 
 

Ska försöka hålla mej i skinnet och inte överprestera och göra så jag trillar igen.

Men vad jag däremot ska fortsätta försöka få till är min dubbla runda. Så att jag har en runda på morgonen och en på kvällen.

Har testat några ggr nu , inte varje dag utan bara var annan eller var tredje än så länge. Och sista veckan har det inte blivit värre med smärtan . Inte vad jag kunnat peka på i alla fall. Har ju haft den hemska elaka vädersmärtan som är värre än all annan smärta jag har. Den är så ilsken och tuff att den tar över helt.

Så nu då den minskat ska jag testa med en dubbel igen och då kan jag se om jag håller för det.

 

Jag är ju aldrig vad man kan kalla smärtfri. Men jag har mitt sk. Normalontläge. Ett läge jag pallar med för den har blivit mitt signum och den är alltid där. Och har så varit de sista 12 åren som gått sedan ryggskadan, tyvärr kan jag konstatera att normalläget är mer smärta nu än för 8 år sedan. Eftersom den blivit kronisk så är det inget som går att ta bort helt och hållet. Men då den är i normalläget så står jag ut. Den kan jag hantera med avslappning, mindfullness och acceptans. Det är när den blir värre än normalt som det är svårare acceptera och hantera.

 

Man lär sej med tiden men visst hade det varit skönt att nån gång i livet få vakan och slippa känna att det enda som gäller är att få sin första dos smärtstillande för att kunna stiga upp.

Ont lär jag alltid ha.

Kan nog säga att jag inte minns hur det känns att inte ha ständig smärta i ben och rygg. Och trots att skadan sitter i ryggen är det bensmärtan som är värst.

Men nu blir det snart sommar och då hoppas jag att jag kan se fram emot fina sommarpromenader som går som en dans.....ja så mycket dans det nu kan kallas för en stelbent gammal dam.

Utan smärttoppar .

Utan hugg.

Utan fall.

Bara gå och gå

 

 

 

 

Keep on ... now we talking serious

Nu kan jag nog inse fakta. Sömnen är viktig, mer än man tror. Min kropp har protesterat vilt nu sista tiden av sömnbristen. Värken har spridit sej som en löpeld i varje del av kroppen. Inte bara den ”vanliga” smärtan har funnits där. En smärta som sen i sin tur också påverkat sömnen negativt.

 

 

Det svåraste som finns är hitta balansen i tillvaron. Lågtryck, mer aktivtet, olämplig aktivitet och annat har gjort det svårt somna in. Oavsett hur trött jag varit.

I natt inget undantag. Låg och vände och vred mehj i flera timmar innan jag till slut hittade ett läge av avslappning som till slut innebar nån timmes sömn. Blev inte mer än 3 timmar innan jag vaknade. Upp och åt frukost för jag visste att det inte var nån ide försöka somna om direkt. Klockan var då endast 5.

Sen låg jag väl och gjorde flera försök somna om i nästan tre timmar innan jag till slut gick upp och tog en tablett och somna de och fick ytterligare tre timmars sömn.

Då jag då vaknade var klockan redan 11. Usch och fy tänkte jag då. Hur kunde jag ligga och sova mitt på dan.

Ett plus var att jag nu kände mej riktigt pigg. Väldigt utvilad till och med. Länge sen jag kännt mej så alert. Så på med kläderna och ut på rundan med vovven som fått vänta länge på den idag. Inte för att hon klagar. Hon blir också störd då jag sover illa att hon ocks¨behövde sova ut.

 

Riktigt bra sprutt i benen idag med. Nästan lika snabb runda som igår. 57 Minuter är inte fy skam.

Och solen tittade fram under rundan vilket gjorde det än roligare. Jag blir så glad att se solen. Tyvärr gick den i moln sen men då var jag ju hemma igen.

 

Så nu ser jag resultatet av sömnen. Jag behöver den mer än väl. Lika mycket som andra kan jag konstatera. Jag har alltid tyckt att för mej spelar det ingen roll om jag sover lite nån gång. Jag ska ändå inte iväg på nått jobb så. Men till slut orkar inte jag heller med så lite sömn som tre timmar per natt . Och nu då jag på två nätter lyckats få ihop ca 6 timmar , visserligen inte i sträck, så är det mer fart på gamla tanten.

 

 

Om nu då smärtan också hade minskat hade det varit perfekt. Men man kan inte få allt. Det trista i kråksången är att smärtan oftast är värst på kvällen. Och det är då jag helst vill ha mindre smärta. Då vill jag kunna njuta av lite TV och slippa sitta med benet rakt upp i luften och en hård tennisboll i ryggslutet. Jag vill kunna njuta av kvällarna utan att ha en smärta som kryper och nyper ilsket .

Och sen då man ska sova vill jag kunna somna in utan att behöva mina starka piller för att få nån sömn .

 

Nu har ju vädersmärtan också påverkat en hel del sista tiden så jag hoppas den minskar nu då dom lovat sol och värme i några dar. Då kanske man kan komma i fas och få till min strävan att gå dubbla rundor. Har ju gjort några såna och att gå är väl okej. Det är efteråt det inte varit roligt längre.

Men med lite solsken ute kanske det även kan bli solsken inne.

Bara hålla tummar och tår så kanske det blir så.

Är så trött nu på att ha den tuffa smärtan. Vill komma i ”normalontläget” igen. Minns inte snart när jag var i detta läge.

 

 

Seg tant ...

Vilken seg morgon. Vaknade första gången runt 3-tiden och lyckades slumra till en stund till klockan var 4.15 då maken steg upp. Steg upp och åt frukost men kroppen och knoppen var knappast vaken. Hoppade i säng då Henrik for till jobbet och försökte somna om. Gick inte så jag började läsa lite. Men det gick dåligt då det kröp i kroppen av smärta och nu i hela kroppen.

 

Är väl sömnlösheten som varit sista tiden som gör så ont. Tror varenda fiber i kroppen tar ont. Lyckades till slut efter nån timme slumra till för att vaken igen efter en timme. Ännu var jag knappt vaken. Tittade ut och såg att det regnade fortfarande så jag drog täcket över huvudet och försökte än en gång somna om. Tog väl ett tag men till slut måste jag somnat för jag vaknade en timme senare och insåg att klockan nu var 9,30. Drog upp persiennen och till min glädje hade det äntligen slutat regna.

 

 

Så då studsade ( om man nu kan säga studsa om en tant som med möda stiger upp ) jag upp ur sängen , ännu väldigt seg och sliten men glad att regnet slutat så jag kunde ge mej ut på obligatoriska rundan.

Väl ute så kändes det genast bättre . Visst var det segt till att börja med men efter första km så pinade benen på riktigt bra. Fortfarande stel och fortfarande väldig bensmärta men i det stora hela gick det helt okej.

Och utan att skryta kan jag nu också ståta med en rekordtid för säsongen. Endast 56 minuter på 5 km. Inte illa för en seg gammal tant med rullator. Minns inte då jag haft som fart på benen. Och det kan nog vara så att trots en väldigt hattig sömn i natt är jag ändå mer utvilad än tidigare då jag trots allt fått mej totalt en 5-6 timmars sömn med avbrott visserligen men totalt mer sömn än på länge.

 

Så jag kände mej riktigt nöjd efteråt. Och även om det är lika smärtsamt i benet och ryggen så är det inget som hindrade min framfart. Och det är huvudsaken. Jag är inte den som ger mej i första taget.

 

Igår blev det faktiskt två rundor då det var så fint väder. Eftersom Henrik skulle hjälpa pappa med båten och gräsklipparen så blev det ingen tur till Kallax för mej . Jag stannade hemma och vilade mej och hade därför ork att ta mej en kvällsrunda också. Denna gång blev den ca 3 km och det gick. Kvällen var förstås mindre rolig då benet började protestera då jag slappnade av , eller försökte slappna av. Men då solen sken och vädret visade sej från sin bästa sida igår så uppvägde det smärtan. Den minskar ju också vid sol .

 

 

Att det sen började regna under natten är väl en anledning till smärtan idag men även om det ju var smärtsamt så trotsade jag den och jag vann. Jag vann och segrade över den utan solen .

Just nu efteråt känns det förstås men känslan att ha klarat av en runda på rekordkort tid trots att jag dagen innan gjorde en dubbel runda känns som en seger. Kanske kanske jag snart kan gå dubbla rundor hela vägen och varje dag. Som jag gjorde förr . Som jag gjorde varje dag för en 4-5 år sedan.

Gjorde ett försök förra sommaren och kom igång rätt bra. Inte varje dag kanske men väl 3-4 ggr i veckan .

 

Så målsättningen är klar. Dubbla rundor …. helst den långa.....varje dag innan hösten. Har kunnat det förr och vill så gärna göra det igen. För mina promenader är den enda fysiska aktivitet jag klarar av och den jag tycker mest om också. Då jag är ute och går med vovven i solen glömmer man smärtan för en sekund. Benen må vara tunga mellan varven men huvudentré och humöret blir lättare till sinnet . Har alltid promenerat , även innan skadan , och alltid funnit en avkoppling i detta.

Det rensar tankarna och gör en gladare. Och då gör det att man pallar smärtan mer än annars.

 

 

 

Sömnrekord ... YEAH!!

Sömnrekord …. hela 5 timmar.....nästan så man är utvilad. Efter att sovit ca 3 timmar per natt på fyra dygn så är det faktiskt så. Inte helt men ändå.

Det sliter otroligt på kroppen då sömnen lyser med sin frånvaro. Smärtan ökar och knopp och kropp är seg och trög.

Så då jag vaknade kl 5 idag var det helt okej.
Jag slocknade riktigt fort igår kväll tom.

Tröttheten tog ut sin rätt så trots en enorm bensmärta kunde jag somna. Visserligen med ett starkt stöd av ett starkt piller men ändå.

 

Kvällen däremot var fruktansvärd. Benet värkte och det kröp och nöp i ryggen så det knappt gick se på TV: Benet fick jag hålla upp i luften för då minskade det lite. Sen en hård tennisboll på min punkt i ryggslutet för att leda bort bensmärtan. Måste se helt galet ut då jag halvligger i soffan med en boll i ryggen och benet rakt upp.

Tur det bara är Henrik och Veronica som ser. Dom är van.

 

Nu får det bli lite bättre väder för jag vet att en del av smärtan kan härledas till vädersmärta. Har alltid mycket värre då vädret är så här surt.
Så nu hoppas jag på sol och värme.

Åtminstone inget mer regn tack.

 

 

Sen har jag väl utsatt ryggen för lite väl mycket påfrestningar då jag pysslat lite med skåpet i vardagsrummet. Bl.a så var det jag själv som tömde det gamla och det blev en hel del böja sej ner på knä och upp igen. Sen samma visa då sakerna skulle in i nya skåpet. Hade kunnat be dottern men då jag ville få det som jag själv ville var det enklast göra det själv. Men gå ner på knä och sen resa sej upp otaliga ggr år inget som min rygg gillar. Är för svag i ena benet så det blir alltid svårt ställa sej upp utan att ta stöd och då blir det lite böj och knak i rygg. Men vad göra då tjurskallen ska göra det själv. Blir så fruktansvärt less på att alltid få äta upp allt jag gör. Min kropp vägrar gå med på nån aktivitet utöver det vanliga och inte ens det vanliga går den med på.

Har hamnat i en riktigt ond cirkel som inte tycks gå komma ur.

Sen då sömnlösheten som också tär på en.

 

Men nån gång ska det......förhoppningsvis ….vända och gå lite bättre. Lite mindre smärta och mer sömn. En dröm kanske men kanske kanske....

Nu då sommaren närmar sej kan man hoppas i alla fall.

Vi har inga särskilda planer för den men det brukar ändå bli lite roligare med sommar. Man träffar lite fler människor och kommer ur skalet man varit inne i.

 

Om det sen blir mindre smärta också då kroppen får lite sol och värme är ett stort plus. Kanske det blir så.....kanske inte.

Hoppet lever och om jag hoppas riktigt mycket kan det kanske bli så också. För nu är jag riktigt trött på det här. Sista veckan har slitit hårt på mej och humöret är allt annat än bra.

Tur nog så har jag inte låtit det drabba nån annan utan som vanligt är detta mitt sätt ventilera och ösa ur mej min frustration.

Ingen vet hur det känns ändå. Och ingen ska heller behöva lida för att jag har det piss.

Snart , snart är jag uppe på ytan igen. Hoppas jag. Tror jag. Vet jag. Varit på botten en alldeles för lång stund nu.

Den som lever får se.

 

 

Everything will be alright …. just not right now

 

 

Nu får det vara nog :/

Nu börjar jag likna en zombie.....är knappast pigg. Inatt också endast tre timmars sömn . Somnade rätt trött igår kväll men givetvis fick Tessan för sej att det var läge ut kl 3 och sen var det omöjligt somna om. Jag som sov så gott. :(

Så då blev det ligga snurra och försöka slappna av igen i några timmar för att till slut slumra till en stund vid 7-tiden för att sen vakna vis 8. Ingen kvalitetssömn kan man nog säga.

Så när jag steg upp var jag allt annat än pigg. Kroppen tar ont överallt nu. Inte bara rygg och ben utan även axlar , nacke och huvud . Är väl för att jag haft 4 sömnlösa nätter på raken nu.

Hur ska jag kunna sova ikapp....nånsin???

 

Inget göra bara finna sej. Så det blev ut i duggregnet för en runda med vovven. Skönt var det inte men nödvändigt.

Både för vovven och mej. Vi behöver den så väl båda två så bara strunta i att känna efter. Hur skulle det se ut annars?

 

Igår hade vi finbesök som gjorde att jag trots smärtan fick lite skoj några timmar. Det var mina fina barnbarn som kom och hälsade på och då piggnar man till för en stund. Alltid så skoj ha dom här och då har jag inte tid känna efter . Att det sen blir väldigt smärtsamt sen är en helt annan femma.

Man får lida pin lite för att få ha skoj också.

Man måste ju passa på och umgås med dom små liven då dom väl har tid komma förbi.

 

Molly är en väldigt aktiv liten tjej numera. För ett halvår sedan var hon mest i famnen på sin far men nu är det 100 knyck hela tiden. Riktigt litet busfrö har hon blivit den söta lilla tjejen. Verkar bli lika energisk som sin storebror. Men det är så det ska vara .Småbarnen ska ha mycket spring i benen …. inte tu tal om annat.

Fast man inser efteråt hur gammal man är då man är rätt trött i både knopp och kropp efteråt. Men det gör absolut ingenting. Dom är det bästa som finns och verkligen nått som jag mår bra av.

 

Efter vi ätit middag så tog jag mej en runda då det äntligen slutat regna för en stund. Skulle kanske låtit bli då jag minsann hade väldigt ont i benet. Men då jag skippat morgonrundan pga regn och rusk så kliade det i kroppen av abstinens....promenad-abstinens.

Då jag går känns det okej men det är efteråt det är mindre kul. Då kommer smärtan med full kraft och jag fick halvligga med benet upp i luften hela kvällen.

Och sen då det var sängdags var det ju svårt somna .

Men en stark tablett gjorde att jag somnade men sen slutade det ju med väckning innan jag sovit mej utvilad.

 

Så idag kanske det blir en tidig kväll men förmodligen inte.

Brukar inte bli som man tänkt. Sen får jag hoppas på sömn i natt då. Nån gång måste väl kroppen och knoppen vara tillräckligt sliten för att sova oavsett annat.

 

Men med min tur blir det säkert inte så.

 

Då det är trist och regntunga moln ute så har jag börjat fixa lite med några bilder jag ska sätta upp på väggen. Det är gamla bilder som tidigare stått högst upp på gamla hyllan men som jag nu inte tycker passar in. Inte stående ovanpå i alla fall. Så jag har scannat av dom och krympt ner dom till en mindre storlek och sen ska jag köpa en kollageram som jag sen kan sätta upp på väggen.

Tror att det blir fint. Har hittat en ram jag vill ha så jag får se om korten jag nu fixat till passar.

Hoppas det.

 

I övrigt blir det en lugn helg. God mat förstås och ett glas rött så kommer jag må mycket bättre. Trots att jag har helsikes ont och är trött, trött.

 

Trött och sliten :(

Ännu en natt utan nån riktig sömn . Somnade runt 3-tiden men vakande redan efter två timmar. Lyckades sen sova en timme till men nu börjar det kännas i kroppen att det blivit för lite sömn.

Endast ca 3 timmar i flera dagar nu är allt annat än optimalt.

Och att det sen är lågtryck på köpet gör saken ännu sämre.

 

 

Benet värker och det tar ont i knäna. Ryggen värker och krampen sitter ut i höften. Det bråkar och har sej så avslappning funkar uselt.

Går inte få ryggen i viloläge.

Vadan detta kan man undra. Ja inte vet jag eller egentligen vet jag. Men vill inte veta .

Dubbla promenader, plock med glas och dylikt ur gamla skåpet och sen in i det nya. Knäböj och sånt som jag annars inte klarar gjorde jag ändå fast jag visste att det var allt annat än bra. Nu får jag äta upp alla sakerna på en gång och då blir det som en stor klump i munnen , bildligt talat.

 

Sen då regn och rusk på det och lyckan (olyckan) är gjord. Skulle vilja bli av med benet så dj***la ont tar det. Tennisboll i alla ära men inte ens den funkar idag.

 

Så i morse blev det ingen runda. Mycket pga av regnet och att vovven är nybadad. Inte berodde det på min värk inte. Den hade inte stoppat mej oavsett. Men att ge sej ut i rusket och bli blöt och kall var inte nått jag hade lust med då smärtan är så hör ilsk.

Det är nog illa som det är. Kanske om det slutar regna jag ger mej ut men vi får se .
Kan ju vara bra med en liten vilodag också...eller??

 

Igår så blev mitt nya skåp färdigt. Kom på plats och det blev precis som jag hoppats på. Den är nu ommålad eller betsad kanske man ska säga i svartbrun utvändigt och vit invändigt. Blev otroligt snyggt. Är supernöjd och sen då alla prylar och glas kom plats blev det ännu bättre. Ser nu att man kan ha en belysning utanför som ger sken in i skåpet och då slipper vi borra och ha oss för att få belysning inne i skåpet. En lampa på vardera sida har vi tänkt. Har just nu en glaslampa hängande utanför på ena sidan men den ger lite för dåligt sken så det får bli en ny där. Sen har jag en kvist med led-lampor i rött på andra sidan och den måste också bytas till vitt sken.

 

 

 

Så lite investering blir det även om vi inte monterar lampa inne i skåpet.

Men det får bli senare.

Det var skoj att ställa tillbaka alla prylarna i det nya skåpet och då valde jag att inte ta fram alla glas utan jag satte fram mitt julporslin jag har som jag en gång fått av mamma. Hade först tänkt sätta dit Måsen-servicen men det blev inte som jag tänkt mej så det fick bli julporslinet istället.

Sen tog jag endast fram glas som vi använder och som är snygga. Dom övriga får stå kvar i ett annat skåp, dom är inte så snygga se på.

 

Nu återstår bara hitta på nått med fotona som jag inte tänkte ställa tillbaka ovanpå skåpet . Tycker det ser bäst ut utan krafs på taket.

Få se vad jag kommer fram till.

 

Idag är det också en dag som ger en eftertanke och mina tankar går till mina kusiner som mist sin mamma och som begravs idag. Även en varm tanke går till alla mammas syskon som nu mist sin andra syster.

Jag vet hur det känns då jag varit i den situationen själv då min mamma gick bort för 7 år sedan.

Kram till er alla , jag tänker på er. ♥

 

 

Molnen hopar sej över tanten.

Jaha så var det mulet och trist igen. Både ute och inombords.

Vädersmärta och annan vanlig smärta gör humöret allt annat än på topp. Sen då att det hänger regn i luften och blåser polarvindar ute gör inte saken vidare bättre.

 

Nattsömn en ...ja vad säga om den. Inget vidare där heller. Och jag som inte gjort nått ….eller det kanske lite.

Tog en dubbelrunda igår kväll också ( tredje gången nu ) då jag kände jag ville ut medan solen var framme.
Gick lite drygt halva sträckan och det var mer än nog. Eftersom jag även gått en kort , faktiskt en riktigt kort kvällen innan så var det kanske lite i överkant.


Bensmärtan kom som ett brev på posten . Den fanns i och för sig där men den ökade med 200 %.

Fast under tiden jag går då är det inte så farligt. För då kan jag slå bort det för en stund och bara njuta av att promenera som alltid varit mitt stora nöje.

 

Så då natten kom var det inte lätt slappna av. Kände mej spänd som en fiolsträng och hittade inget bra läge.

Och det för anda natten i rad. Så nu har jag två nätter med 3-4 timmars sömn och det känns i kroppen. Huvudet är inte riktigt med heller.

 

 

 

Men det blev ändå en runda ute i isvindarna i morse. Hade först tänkt låta bli då det såg väldigt regntungt i molnen men sen tänkte jag att NEJ det går ju inte. Bara klä sej och ge sej ut. Finns inga dåliga väder bara dåliga kläder heter det ju.

Så på med långkalsonger och regnkläder utifall att och sen var vi på G jag och vovven.

Väl ute så är det skönt ändå trots kylan. Är man bara klädd så rullar det på.

Hade trots en hel***es smärta i benet riktigt god fart idag. Kom precis under 60 minuter på rundan och det är ingen dålig tid.

Inte för en gammal tant med rullator och trasig kropp.

Med skön musik i örat så tänkte jag mindre på smärtan och vi kom runt hel och utan nigningar . Var nära två ggr men var beredd och hann stanna. För stannar jag inte faller jag. Det är inget vidare om det händer då jag går själv. För då får jag problem komma på fötter igen.

 

Nu efteråt då jag har tid känna efter så är det inte kul kan jag säga. En tennisboll i ryggslutet att ligga på leder bort smärtan för en stund men den kommer sen tillbaka . Tablett i all ära men då det är bensmärta av flera orsaker så hjälper inte ens det starkaste jag har.

 

 

Nåja det ger sej väl. Om bara vädersmärtan försvinner så är åtminstone den borta. Men det verkar vara långt till dess då vädret inte vill vara på min sida heller.

 

Då vi hade gått extrarundan igår hade jag så ont att jag inte kunde sitta eller ligga utan då tog jag mej för att baka en liten god kaka. Tänkte att värre kan det knappast bli. Jag hade hittat ett nytt recept på en kladdkaka med både mörk blockchoklad och vit choklad i smeten och den blev det.

En tigerkladdkaka. Den blev riktigt smarrig. Mums.

 

Idag kanske jag får mitt nya vitrinskåp på plats för nu har Henrik och Veronica målat eller rättare sagt betsat den som jag ville ha den. Den blev mörk utvändigt och vitbetsad inne. Blev jättefint och nu passar den bättre in där jag tänkt ha den.

Ska sen till hösten också skaffa belysning till skåpet för det vill jag också ha. Men nu är det ju så ljust ute att vi ändå ska ha den släkt så det får bli längre fram. Även en spegel till översta hylla ska fixas men det får också bli sen. Nu är den ju målad och klar så det får räcka ett tag.

 

Blir roligt få ställa in sakerna jag ska ha där och nu kan jag t.o.m ta fram mitt Måsenporslin som alltid stått undangömt. Så kanske det blir använda det också nån gång. Det porslinet har jag haft sen jag var ugn och det är mamma som köpt det åt mej. Hon gillad fina serviser och jag har samlat på mej en hel del. Inte en fulltalig servis men med ganska många delar. Blir trevligt få fram det.

Sen vet jag inte hur jag ska göra med fotona jag haft stående på den gamla hyllan.

Har nån ide om hur jag vill ha det men vet inte hur ännu. Tål att tänka på. Det är gamla bröllopskort på mina föräldrar, Henriks föräldrar och oss själva plus lite andra förstoringar .

Funderar på att hänga dom på väggen istället på nått vis. Det enda jag bestämt är att dim INTE ska stå ovanpå det nya skåpet.

 

Idag är ju Krist-himmelsfärdsdag och många är lediga men inte på Feruform. Henrik jobbar natt och det gör han i natt också. Dom har så hattigt schema att jag inte blir klok på det. I måndags och tisdag var det eftermiddag och nu är det natt två dagar. Häftiga skiftbyten.

Men tur i oturen att han just nu jobbar natt för då stör jag ingen då jag inte kan sova. Ja vovven brukar förstås märka och brukar då sparka på mej som om hon vill att jag ska ligga still och inte röra mej så mycket.

 

Nu hoppas jag att natten som kommer blir bättre trots att smärtan fortfarande är förfärlig. Borde ju vara tillräckligt trött i alla fall för att somna. Känner redan nu att jag är rätt dåsig men jag brukar försöka låta bli slumra på dagtid. Tycker att sömnen ska vara nattetid och inget annat.

 

Lite värmedyna och avslappning ska jag nu testa. Med lite tur kanske det fungerar. Vet ju inte förrän jag testat.

 

 

 

Såklart ..... varför??

Än en gång vaknar jag av smärta i benet. Tidigt som f*n.

Oväntat? När egentligen inte.

Varför ? Ja lätt gissa.

Gjorde det igen....en dubbel runda. Även om den var kort så var den tydligen för lång.

Skulle kanske låtit bli då vi varit en sväng till storheden innan och då fått väldigt ont.

Men envis som synden är jag ju och dottern som var med bara suckar.

Självklart var det inte så smart. Men jag säger det igen....vem har sagt att jag är det.

Tänk att efter så många år som skadad så vägrar jag lyssna på min egen kropp. Jag vill mer än vad som är tillåtet ibland och får äta upp det varje gång. Vägrar inse att jag inte är som jag en gång var. Det enda man kan säga med säkerhet att jag idag är ….det är envis och tjurig.

Resultat??? Smärta och åter smärta.

Så min goda sömn i två nätter är som bortblåst. Nu är jag tillbaka i ruta ett och sömnlöshet.

Tur nog så ska maken jobba natt så jag stör ingen.

Bara vovven märker att jag inte kan sova. Hon märker direkt då jag har bensmärta som stör . Märker att jag inte ligger still och bökar på.

Hon brukar krypa ihop bakom min rygg och ligga där och ge mej mer värme ….min fina lilla vovve. Mattes lilla älskling.♥♥

 

 

 

Dagen som väntar är nu en morgonrunda då det blivit lite varmare. Verkar bli rätt varmt då tempen redan nu (kl 05.30 ) visar på + 4.5 grad.

Inte låta bli för det går bara inte. Ute i solen brukar det kännas mindre än vad det gör just nu.

För jag gillar mina rundor och dom är heliga för mej. Kanske jag låter bli två idag men inget är säkert. Är det allt för fint kan jag nog tänka mej en till kort runda i kväll. Måste utmana mej även om det är smärtsamt.

 

Ibland nu då jag ligger här och skriver brukar jag fundera på om nån verkligen ids läsa mina anekdoter. Mina deppiga , trista och smärtsamma ord som bara vill komma ut.
Men det är min ventil att vädra ut det tråkiga i mitt liv och inte ösa det på familjen verbalt. Inför alla försöker jag alltid hålla en fasad som ingen kan ana hur smärtsamt det egentligen är. För på ytan ser ingen hur ont jag har . Den som mest vet då jag har värre än vanligt är dottern . Hon läser mej som en öppen bok och vet om det är sämre en dag eller om jag har en bra dag.

Det är då jag blir mer knasig och tappar ord och annat då hon brukar säga ”att nu vet jag att du har mer ont mamma”.

Men både hon och maken vet att även om jag har ett he***te just en dag så är det inget som dom kan säga som gör att jag lyssnar på min kropp. Min vilja är inget göra åt.

Jag gör ändå som jag vill. Med olika bra och dåliga resultat.

 

 

 

 

Men vad vore mitt liv om jag gav efter??? Ett liv i sängen och kanske sen så illa att alla mina muskler ger upp och jag inte kan gå mer. Har diskuterat det med sjukgymnasten och hon säger att en ”lagom” dos av rörelse är viktig men att jag måste hålla den lagom för att minska risken för bakslag.

Vad är då lagom?? Ja inte vet jag. För ibland är lagom bara en runda på 3 km , ibland en runda på 5 km och ibland inte ens 1 km. Dagsformen varierar.

Men envisheten tar mej ändå runt mina 5 km oavsett om det är lagom eller inte. Känns som att om jag ger upp den ambitionen så ger jag verkligen upp.

Och det vägrar jag än så länge göra. Då är det bra att ha en vovve som kräver sin morgonrunda varje dag. Då är det bra att ha vilja som är stark.

 

Nä om man skulle ta och försöka slumra en stund till för trött är jag fortfarande . Tre timmars sömn är i minsta laget. För nu känner jag att tabletterna börjat verka lite och då gäller det passa på. Om jag sen somnar är en helt annan fråga. Har inte allt för lätt somna om.

 

Vilken tur det finns rättstavningsprogram på datorn. För idag är en sån dag allt blir felstavat. Nu hoppas jag allt är rättat . Vill inte behöva skämmas för att jag inte kan stava som förr heller.

Och jag som hade högsta betyg i skolan i svenska....men det är en helt annan historia.

 

Blocketfynd .... och sova i kapp.

Äntligen har jag fått lite nattsömn. Har nu i två hela nätter sovit …. hör och häpna.....hela 5-6 timmar per natt. Det är lääänge det. I mina mått mätt vill säga. Jag som endast sover ca 3 timmar per natt .

Så nu känner jag mej riktigt utvilad. Smärtan blir mindre då kroppen inte är så sliten också.

Har hållit mej i skinnet i två dagar för att komma hit och det verkar vara den medicin jag behövde. Nu är jag tillbaka i fas och kan köra nya utmaningar igen.

Inte kanske ta i fööör mycket men lite grann.

 

Igår då var det en pigg tant som gav sej ut på den ordinarie turen. Benen pinnade på i rätt bra fart och det tog inte lika ont som dagen innan. Fick förstås bromsa upp lite efter halva sträckan men det rullade på rätt friskt ändå. I alla fall om man kan kalla det friskt då man går runt med en rullator.

 

Men det är synd att värmen visar sej med sin frånvaro. Hade hoppats på värme och mindre vind för dessa vindar är fortfarande iskalla.

Har ännu på mina långkalsonger för jag kan inte bli kall för då blir jag stel och det tar mer ont.

Har inte ens tagit av vantar och mössa heller. Ingen vår värme ännu.

Fast i morse var det varmare. T.o.m så man kunde ta bort mössan och öppna jackan en stund.

Om det hade varit sol också hade det varit optimalt. Då hade man kunnat ta bort fillingarna också.

Men man kan ju inte få allt.

 

Igår då gjorde jag ett fynd på Blocket. Har ett tag varit ute efter ett stort vitrinskåp och hade tänkt åka till IKEA och se om det fanns nått jag ville ha. Men då råkade jag få syn på annonsen igår och chansade och ringde upp . Den jag hittat var i furu och det var egentligen inte vad jag skulle ha men maken sa att vi kunde betsa den mörk så då slog jag till.

Fick sönerna med och hämta hem den då Henrik jobbade eftermiddag och jag inte ville nån annan skulle hinna före.

Den var tom finare än på bilden förutom då att den var i furufärg.

 

 

Så nu idag har maken börjat betsa den i svartbrun bets och det blir superfint. Vi funderar på att ta en ljus bets inne i skåpet så att det ska reflektera ljus bättre. Vi ska montera dit ljusslinga också …..den hade ingen belysning och jag vill gärna ha det. Men då skåpet endast kostade 500 kr så kan man investera lite för att få den som jag vill ha den.

Den jag hittade på IKEA kostade 3500 kr och då var den inte i massiv trä som den här.

Kanske att vi till och med skaffar spegel till nån hylla i bakstycket för att få lite extra lyx .

Men till att börja med blir den betsad och sen belysning.

Tror det blir riktigt fint då vi får den på plats. Kanske jag kan plocka fram mitt finporslin också och ställa där . Det har annars alltid stått undangömt i ett skåp och inte synts alls.

 

Alltid roligt förnya nått. Blir lite less på att se samma gamla möbler hela tiden.

Vår gamla hylla ska sonen ta för dom behövde nån hylla och tycker den duger bra. Annars hade den åkt till Myrorna istället.

 

I sommar ska även mitt vardagsrumsbord få en ommålning. Det är i nån mahognyfärg och jag vill ha den vitmålad. Det passar bättre in i det som vi nu har i andra möblemang.

Och om jag har riktigt tur så kanske jag får maken att tapetsera om vardagsrummet.

Har försökt få han med på noterna och han börjar bevekas. Så snart kanske jag får som jag vill.

Förr då tapetserade vi tillsammans men numera kan inte jag hjälpa till så det blir dottern som får ge ett handtag. Hon var med då badrummet fixades så det ska nog funka.

Men jag får väl se om det blir av. Bara vänta och se. Som dottern brukar säga …..ta det lugnt och förhandla lite smart så blir det som jag vill. Inte tjata för då blir det inte alls.

 

 

Nu ser det ut som solen börjar titta fram så eventuellt ska jag utmana ödet och ta en extra runda i kväll. Bara en ”kort” en. Måste se om det går vägen denna gång. För vem vet om man inte prövar?

 

Mål eller självmål...???

Även idag blev det upp med tuppen....om inte före kanske.

Vaknade av världens smärta i benet . Så ont att det inte gick ligga kvar trots att klockan bara var strax efter 4.

Vad ska jag skylla på idag då???

Hmm. Kan jag ha gjort nått för att förtjäna det?

Ja igår efter middagen fick jag en snilleblixt. Kanske var det dags för att testa en extra promenad igen. Sist blev det bara två dagar som jag kunde gå två ggr men då gick jag ju två längre. Så nu tänkte jag att en kortare runda skulle funka bättre. Hade ju gått den långa (5Km) på morgonen och nu då det faktiskt klarnat upp och solen sken så ville jag gäöra ett försök. Vi gick BARA ca halva sträckan....kanske lite drygt. Och så länge jag gick kändes det ok.

 

Väl hemma och jag vilat en stund så var jag helt stel. Kroppen slog bakut och benen ville inte gå.

Så sitta var bara glömma. Låg en bra stund innan jag kunde parkera mej framför TV-n.

Fick luta mej mer bakåt än annars....sitter visserligen väldigt bakåtlutad alltid men nu blev det mer liggläge än halvsitt-läge.

Ändå tog det fruktansvärt ont. Och desto längre kvällen led desto mer stel och ledbruten blev jag.

Skulle hämta min tandborste som står i ett rum i sin laddare och jag tog ett steg och sen var det stopp. Benet stod kvar och kroppen fortsatte. Kunde inte få med benet som vägrade. Maken undrade vad jag höll på med.

Var vaken väldigt länge innan jag provade gå sova.

Avslappningen ville inte alls. Till slut sonade jag men då hade jag legat vaken i nästan två timmar. Och då bara för att vakna igen ca 3 timmar senare med sån ilksen smärta att det bara var kliva upp och trycka i sej nått starkt piller.

Tog sen ytterligare nån timme innan jag till slut kunde somna om och sova en timme till.

 

Men avstå från min ordinarie runda var inte tänka på . Bara bita ihop och ge sej av. Vi var ute redan vid halv 8 idag. Solen sken och det var inte lika blåsigt som igår. Men så särskilt varmt kan man inte säga det var. Men sol och promenad gör gott ändå. Även fast det tog väldigt ont i benet. Rundan gick utan problem men tog lite längre tid än igår. Gick inte ta minsta steg för långt för då hade jag nog legat där och krälat på marken. Och det vill vi inte.

Sista km var tyngst för då var smärtan som värst.

Men hem hel och hållen kom vi .

Ingen dubbel prommis idag för jag måste få en natts sömn åtminstone.

 

Undrar hur jag ska komma över den tröskeln? Den tröskeln som får mej nästan däcka ihop och som gör min nattsömn till ett minne blott.

Förra sommaren kunde jag gå två rundor var tredje dag. En normal lång på 5 km och en kortare på 2,5-3 km. Målet är att kunna gå det som jag kunde gå då men ännu hellre mer än det. Fast dit verkar vägen vara oändligt lång. Ser inte i kristallkulan när det ska lossna . Minns att det även i fjol var segt i starten men att det till slut lossnade och jag kunde gå dubbla promenader i alla fall i en 6-7 veckors tid. Sen blev det nått ras som gjorde att jag trillade tillbaka och sen inte kom upp igen . Och det är där jag står och stampar ännu. Kommer inte vidare hur jag än försöker. Provar en dag två ggr och sen är nattsömnen och viloläget förstört.

 

Om det är fint väder nu till veckan blir det nya försök ta sej runt. Det måste gå. Det måste nån gång gå att komma ett steg framåt. Inte alltid ett fram två tillbaka. Hur??? Ja det står i stjärnorna .

Den som lever får se. Nån gång ska det bara gå. Det är min bestämda åsikt och framtidsvision.

Jag ger inte upp.....inte en chans. För sommaren med ljumma kvällar är ju så härligt ge sej ut i . Fast det får inte bli på bekostnad av hela nattsömnen. Som är nog dålig som den är.

 

 

Idag blev det den vanliga turen ut till pappa i Kallax . Trots värkande rygg och ben är det nått jag helst inte hoppar. Är den enda dagen i veckan jag kommer mej hemifrån och får träffa nån annan än dom här i huset då det vill jag helst inte hoppa över. Idag tog jag med en bit från min nya kaka som jag bakat i veckan. Det var nougatkakan. Tänkte han behöver lite extra gott fika så han har att bjuda släktingarna på då dom kommer förbi på tisdag. Så dom slipper få Pågens citronmuffins.

 

Middag idag blev sen pizza då kroppen var seg och inte hade lust med matlagning. Måste komma i form så jag får göra nytt test av dubbel promenad. Om det blir som dom lovat på vädret så ska vi få varmare och då är det lättare komma iväg. Även om det idag känns som omöjligt så hoppas och tror jag det ska gå. Nån gång i alla fall.

 

Uppe med tuppen ....bandagerad.

Morgonstund har guld i mun.....kanske det. Inte därför jag var uppe med tuppen. Vaknade av smärta i benet så det var bara kliva upp trots endast 3-4 timmars sömn.

Då var det lite småmulet men då jag ätit frukost hade solen börjat tränga fram genom molnen.

 

 

Insåg då att om jag ska hinna innan det kommer nederbörd är det bara göra sej klar rätt snart och ge sej ut.

Väntade ändå till klockan närmade sej 8 för att det skulle hinna bli lite varmare. Varmt ute ….ja jag tror inte det. +4 grader och vind var inte speciellt varmt men solen kom fram och värmde lite grann ändå. Var väl lite väl tidigt ute för att solen skulle ge nån värme att tala om men lite i alla fall.

 

Idag hade jag ett knäskydd på varje ben för att se om mitt högra knä som också bråkar lite skulle ta mindre ont. Och faktiskt tyckte jag det hjälpte lite. Synd bara att det inte finns nått stöd för nervsmärtan i benet det hade varit optimalt. Men det finns ju inte så det är ett önsketänkande.

 

Rundan rullade på rätt bra trots lite väl mycket hugg i ryggslutet. Inga ben som neg då jag tog det lite piano kan man säga. Kände att det var nära några ggr men jag var beredd så jag han stoppa innan. Tur det för det hade varit rätt illa om jag ramlat då jag redan har nog ont i ryggen. Vet att om jag ramlar sliter det till och blir än värre.

Men jag kom runt hel och hållen. Och innan det mulnade på.

 

 

Har nu också skaffat ett stöd till min armbåge som också bråkar lite. Har nog fått lite tennisarmbåge eller nått liknande. Och då är jag ändå rätt noga med att ha stöd då jag håller på med datorn tex. Tror det började då jag hållit på med mina gamla bilder som jag körde på rätt friskt med i flera månader. Gjorde drygt 2500 bilder under den tiden och det tog nog mycket på armen. Sen då det är den armen jag stöder mest på då jag går med kryckor så blev det dubbelt slitage.

Och för att göra det extra mycket ansträngt i armen så har jag sutti med en solfjäder och viftat i flera månader då jag suttit och tittat TV och mina vallningar, som oftast kommer på kvällen, kommit.

Så inte konstigt att armen är sur.

Nu har jag inte gjort mer bilder på ett tag för att vila armen och vi har tagit fram en bordsfläkt som jag har och fläktar med då svetten rinner i nacken .

 

Så det är bara stöd och bandage nu för hela slanten runt gamla tanten.

Ett ryggbandage eller korsett för stöd åt ländryggen , ett knästöd på varje knä och nu ett stöd för armbåge. Inslagen som en mumie nästan.

Bara skrot med kärringen. :(

 

Solsken igen .... och mässbesök!!

Äntligen sol igen....hur skönt är inte det.

Går så mycket lättare komma iväg på sina dagliga runda om solen visar sej. Humöret blir också bättre och smärtan likaså. Inte så att den försvinner ….nej så tur har jag inte.....men den blir mindre påtaglig och jag står ut bättre.

Var inte så varmt men ändå skönt. Vinden är kall fortfarande så än åker långkalsongerna på då jag inte får bli kall för då stelnar jag ihop.

Gick hur lätt som helst idag. Rullade på i bra tempo och benen pinnade på i rätt bra takt. Snabbt för en sån som jag vill säga.

Tog väl bra precis 60 minuter och det är hyfsat för en halvinvalid. Ja kanske fel ord men så känner jag mej mellan varven.

 

 

Och idag hade jag ändå rätt ont sen jag igår fick den lysande idéen att jag skulle sy ihop två dubbelsängsöverkast för att få ett dubbelt så tjockt och mindre halkigt överkast.

Handsydde ca 10 m söm. Ingen bra ide upptäckte jag i morse då armen är helt färdig. Och jag som redan har nog ont i den sen tidigare av all kryckgång.

Hade kanske kunnat sy på maskin men då hade jag varit tvungen nåla för tygen på undersidan var blankt och gled hela tiden. Så det var lättast sy för hand och justera eftersom och det tog väl 2,5 -3 timmar innan jag var klar.....med lite paus mellan varven.

Hade inte tänkt göra allt klart på en dag men tänkte att har jag lika börjat är det lika bra göra pinan kort och sy klart.

Satt väl inte helt bra heller då jag har svårt sitta ordentligt så arbetsställningen var under all kritik. Men det blev klart och nu är armen sur för det.

Ryggen med förstås men det sköt jag undan då solen sken . Då kan man inte känna efter.

Därför var morgonrundan ett lyckat kapitel trots allt.

 

 

 

Sen då Veronica kom hem for vi iväg till Vårmässan som öppnat idag. Jag har spelat Memory på en hemsida och där vunnit en entre-biljett som jag ville utnyttja.

Var väl intressant och det fanns gott om saker och titta på. Mycket mat och godis plus lite hudvård, smycken, barnkläder, smycken mm.

Fyndade inget särskilt men en påse färsk finsk lakrits blev det. Veronica köpte ett schampo och balsam för känslig hy.

Men även om det inte blev nått speciellt så var det skoj gå runt och kika. Men till slut så sa ben och rygg stopp och vi for hem.

 

Då hade jag börjat få så ont att jag helst ville slänga mej ner på rygg där jag stod. Får sån smärt-topp att det knappt går att ta sej fram då jag varit för tuff.

Vi skulle även handla lite innan vi åkte hem och det var inte kul. Smärtan blev olidlig, mycket för att tiden för nästa tablett hade passerat.

Då blir det nästan paniksmärta och jag får svårt sitta still och slappna av. Tur nog hade vi bara kort bit hem så det blev snabbt hem och i med piller och sängläge.

 

Avslappning det funkar inte direkt men efter att tabletten kickat in så går det lite bättre. Min medicin är sån som ger en snabb effekt och tar ner toppen av smärtan men varar bara i full effekt i ca 5 timmar för att sen dala ut och då behöver jag en ny som snabbt tar ner toppen igen. Finns en annan medicin som heter lika men som har ett jämnare flöde....inga toppar och inga dalar men den tycker jag inte funkar lika bra. Jag vill ha den som snabbt tar ner toppen och även om den sen dalar så funkar det bättre för mej. Men missar jag då tidpunkten då dalen infunnit sej blir smärtan rent ut sagt olidlig.

Så det gäller hålla tiden för att inte smärtan ska däcka en totalt.

Måste komma ihåg ta med den då jag åker iväg på äventyr men glömmer ibland.

Minnet är inte vad det borde.

 

Lite bloggtorka och internethaveri...

Så har vi fått internet igen.....Ja vi var utan det i 1,5 dag och det var riktigt frustrerande. Man insåg hur beroende man är av nätet. På gott och ont.

Allt jag brukar göra nästan använder jag nätet till. Facebook, kataloger, musik, läsa tidning, se film, kolla nyheter, skriva blogg mm mm.

Trodde inte man var så beroende men det upptäckte jag att jag var. Och inte bara jag. Veronica och Henrik med.

 

Det försvann måndag ( valborg) och kom inte tillbaka förrän igår kväll.

Så nu är ordningen återställd och man kan göra som man brukar.

Undra hur man kunde klara sej utan dator förr???

Nu vet jag att jag inte gör det.
Mycket är väl så att jag är hemma så mycket och många gånger också hemma ensam och då är nätet min livlina till omvärlden. Man kan hålla sej lite uppdaterad med vad som händer och sker ute i verkliga livet.

 

Efter en väldigt ruggig inledning på veckan så blev det lite innesittande i söndags och måndag då var jag less så då tog jag på mej regnkläderna och gav mej ut. Var väl inte skönt precis men skönt så till vida att jag kom mej ut och fick röra på den värkande kroppen. Som värker sju resor värre under regnväder. Men inget blir bättre av ligga inne och tjura så trots regn och rusk så gick jag vanliga rundan. Vovven gillade inte vädret men då jag tog på henne kläder så blev hon inte så kall och blöt och då tyckte hon det var okej med en prommis.

Hon är alltid ivrig ge sej ut men i regn så är det inte lika intressant. Hon börjar väl bli gammal vovven med ( 7 år) .

 

Efter rundan och en varm dusch så blev det lite bakning. Var tvungen roa mej med nått då smärtan i benet var så ilsk att det inte funkade med vila. Och baka är ju nått jag gillar och då tänker jag inte lika mycket på hur ont jag egentligen har.

Jag hade lovat baka en tårta till Viggo som fyllde år igår och det måste jag ju göra då. Sen blev det några små sockerkakor i barnformar som Viggo och Molly ska få ta med hem. Viggo är väldigt förtjust i just sockerkaka.

Sen hade jag lust med en ny kaka i långpanna. En nougatkaka som jag hittat recept på. Lät väldigt gott och det var det också.

Så det tog nån timme baka och då var det kris i ryggen. Var nästan så jag bara ville slänga mej ner på golvet för benen ville inte var med mer och höll knappt på ta mej till sängen. Blev sån där smärttopp att man knappt står ut.

Jag hade kanske inte behövt baka allt på en gång men vem har sagt att jag är smart???

Dom här hemma säger inget utan suckar bara. Vet att det inte är nån ide. Jag gör ju ändå som jag vill.

Fast även om det var hemsk efteråt så hade det varit skoj att baka. En sysselsättning jag alltid tyckt om och som inte blir lika ofta mer. Men nån gång om sänder tar jag i och gör ett ryck. Visst jag kunde kanske planera in lite bättre och ta en kaka åt gången så jag inte blir helt däckad.

Men än en gång ….vem har sagt att jag är smart??

 

 

Och då jag inte ens hade mitt internet roa mej med var det skönt ha nått som jag kunde göra och som var tänkt att vara klart till 1 maj så då passade det bra . Men sen blev det inte kul mer.

Vi skulle bara fira valborg på tu man j´hand vi tre så det var skönt. Lite god middag blev det och ett glas rött för att kunna slappna av lite. Tur nog hade jag lite inspelade program på boxen som vi kunde titta på så och fördriva kvällen med. Gå på nån majbrasa det lockade inte i regnet och då jag hade så ont hade det ändå inte gått.

Natten sen den ska vi inte prata om. Inte mycket till sömn där inte.

 

 

Sen då igår morse hade det äntligen slutat regna så då skyndade vi oss ut innan det skulle komma mer regn. Henrik undrade om jag inte skulle stanna hemma men det skulle jag inte så klart. Bara sätta dom gamla sega värkande benen igång och ge sej av. Gick väldigt trögt men vem känner efter, inte jag. Fast så särskilt varmt var det inte. Vinden var iskall.

 

Väl hemma kom barnbarnen. Då försvann allt ont och trist. Dom är rena vitamininjektionen då dom kommer. Glada och härliga barn är bästa smärtpillret som finns.

Det var ju Viggos födelsedag igår och vi firade den med presenter och tårta och sen också grillade korvar och hamburgare. En riktig 5-års fest.

Tänk vad tiden gått, redan 5 år sedan han såg dagens ljus den lilla myskillen♥

Han med sin skadade axel var precis som vanligt. Man märker knappt av att han faktiskt bröt nyckelbenet för en vecka sen. Enda är att han har armen i mitella men ont verkar han inte ha mer. Tänk vad barn fort accepterar läget. Inte som vi vuxna.

 

 

 

Även Andreas och Sara kom förbi och firade Viggo.

Vi firade även Molly som fyllt år för en vecka och hon blev överlycklig för sitt rosa lektält, för givetvis hade farmor köpt ett rosa. Även Viggo tyckte det var skoj med tältet så det kommer säkert roa dom båda. Till Viggo blev det ett WII och Mario-spel till det. Han gillar och spela med Veronica så nu har han ett eget att spela hemma med. Han fick även Veronicas gamla Tv att ha i sitt rum så han kan spela utan att nån gnäller. Ett som kan få honom varva ner ibland och ta det lite lugnt. Nått som inte varit så lätt nu då han har en skadad axel. Det spritter som alltid i hans ben.

Den goa killen♥

 

 

 

 

Idag då vi vaknade så såg jag att det var mulet så vi skyndade på och ge oss ut innan det skulle bli oväder. Men vi hann inte långt. Redan efter en kort stund ….vi hade bara hunnit ett par 100 meter så började det komma snöflingor. Men vi hade bestämt oss för att gå s¨det vi gjorde. Vinden piskade på rätt bra så varmt var det inte. Blev rätt kall om rumpan vilket gjorde det stelt och smärtsamt. Men vi gick hela rundan och då vi kommit halvvägs började det komma stora snöflingor.....riktigt stora.

Och vinden ven och snön yrde rakt i ansiktet. Då undrade man vem som tvingat ut oss i detta väder. Vovven såg slokörad ut och gick bakom mina ben. Tog skydd där från vinden. Var helt blöt i ansiktet och såg inget för glasögonen var helt igensnöade. Fy sjutton vilket väder.
Men nu är promenaden avklarad och det var ju tanken. Fast mysig var den då inte.

Man undrar om moder natur har fel i almanackan......vi har ju faktiskt 2 maj idag.

 

Eftermiddagen blir ryggläge för nu måste jag komma i fas igen. Hitta normalontläget . Hur det nu ska gå till. En tennisboll i ryggslutet ett tag sen kanske lite värme på det. Lite mindfullness och sen hoppas på det bästa. Vore ett plus om vädret också blev bättre. För lågtryck gillar inte jag och min stackars kropp.

JAG VILL HA VÅRVÄRME.....NUUU.

 

Christina

Blogg om mina fundering mitt i livet

RSS 2.0