Ibland lyckas det !

Yeah!! Jag har sovit en natt igen. Inte illa för en som aldrig sover om natten, nattuggla som man blivit. Inte med flit visserligen men ändå.

Hade jätteont i benet igår kväll så jag var säker på att sova skulle det nog inte bli. Men då jag ju inte sovit nästan alls sen natten mot fredag så var jag trött, riktigt otroligt trött. Satt och gäspade mest hela kvällen men ville inte jag till sängs förrän jag fått mitt sista piller.

 

Så klockan hann nog bli först 22 och då var det dags för kvällspillret men då ville det sej inte riktigt med sova för smärtan var väldigt ilsken då eftersom föregående dos då gått ur.

Så då tog det ytterligare ett tag innan jag fick till lite avslappning och sen sova. Sov sen i drygt sex timmar utan att så mycket vakan en endaste gång.

Så ibland lyckas det men oftast bara om jag är helt slut efter flera nätters nattvak.

Men man får vara glad för det lilla ibland också.

 

Fast direkt pigg , nja inte direkt nu heller. En natt gör ingen pigg precis. Behövs nog betydligt fler än så för att komma på fötter .

Men i alla fall bättre än nätterna innan så det var bra.

 

Och då det nu till på köpet var minusgrader för en gång skull och fäste ute så blev det en lång runda idag. Var så härligt röra på sej även om det tog emot efter halva sträckan. Då kändes det tydligt att promenaderna frusit inne, eller kanske smält bort vore mer passande kalla det.

Men viljan att gå var stark så jag travade på och försökte inte känna att varje steg högg i ryggslutet och blixtrade ner i benet. Tittade på solen som tittade fram ovanför trädtopparna lite försynt . Var så skönt.

 

Men vovven hade det inte lätt. Hon frustade och nös redan innan vi kom iväg så att snoret flög på mattan . Hon nös och hon nös. Sen då vi hade ca 2 – 2,5 km kvar så ville hon inte gå mer. Vet inte om det är orken som tar slut för då Henrik plockade upp henen i famnen en stund så låg hon stilla och såg ut må så gott. Han bar henne en bit så hon fick vila och direkt hon skulle börja gå igen så kom nysningarna . Nös då några ggr innan det lugnade sej.

Så än ser vi ingen som helst ljusning på problemet.

 

Vi åkte sen iväg och tände ljus på gravarna och då vi så kom tillbaka var det dags för ny nysattack. Kommer så fort hon blir lite uppjagad och glad och då hon anstränger sej. Verkar precis som om det kunde vara astmatiskt men vi vet inte ännu vad det kan vara.

Och inte blev det nått besked heller . Inget telefonsamtal ännu. Inte för att jag trott det heller då det varit så många helgdagar att det förmodligen inte hunnit komma svar .

Hoppas vi får svaret i veckan i alla fall. För så här kan hon inte ha det lilla söta Tessan.

 

 

I morgon är det nyårsafton och då blir det en lugn och stilla dag och kväll så här på tu man hand. Lite god mat och dryck och lite rislyktor vid tolvslaget. Blir en skön och trivsam afton som passar mej som handen i handsken . Jag kan få vara den trasiga tant man är utan känna krav på måste vara social. Enkelt och ändå festligt på vårt sätt.

 

 

 

 

Lite helgsammandrag.

Så har ytterligare en helg passerat . Söndag med inte mycket på G.

 

Nätterna har varit usla för att inte säga urusla. Inte mycket till sömn alltså. Om jag sovit lite tidigare nätter så kan jag nog lugnt säga att det i princip varit sömnfria nätter.

 

Natten mot lördag slumrade jag väl till en timme kanske lite drygt men inte mer. Hade sån bensmärta att det bara inte gick. Och då det regnade ute så var det även vädersmärta ovanpå allt elände.

Föret ute var helt förstört och det var rena rama livsfaran ge sej ut. Så det blev inte runda därför.

Bara gå ut på gården med vovven var ett helt företag. Rullatorn gled i sidled och hade inget fäste den heller.

 

Så eftersom vi på kvällen skulle iväg till bio så var det enda raka låta bli ge sej ut. Sen hade även vovven det jobbigare med snuvan idag igen. Hon nös och frustade och snoret sprutade , nu ur båda näsborrarna.

 

Var inte i direkt form för bio men nu var det bestämt och jag hade sett fram emot det. Så det blev till stoppa i sej starkt piller innan vi gav oss av för att palla med sitta i två timmar.

Och väl där så gick det av bara farten. Stolarna är väl inte det mest perfekta för en som jag men jag hade valt en yttersida så jag kunde få ut benet i sidan och då går det lite bättre. Sen var det bra sitta där så jag slapp ställa mej upp hela tiden då folk ska in till sina platser. Räckte med vika benet åt sidan. Sen var det faktiskt så att när det kom dom som hade platser innanför så valde dom gå tillbaka och gå in från andra sidan då dom såg mina kryckor så nån nytta hade jag av dom . Inte van vid att folk tar sån hänsyn.

 

Filmen var bra. Rolig och underhållande. Ibland då man läst en bok innan blir man besviken då man ser film som baseras på boken men inte denna gång. Den var bara så bra. Till och med så att vi alla tre, jag, Henrik och Veronica , tyckte om den lika mycket. Och vi brukar inte tycka lika alla ggr.

Nä så den var helt klart en film jag kan rekommendera.

 

Då sen filmen var klar blev det jobbigt. Bara ställa sej upp var tufft. Man sitter ju så djupt och jag som är van sitta på en hög kudde hemma hade problem komma upp. Sen ska man upp för en superbrant trappa . Visserligen hade jag kunnat be om få åka hissen men tjurskallen vägrar inse det.

Så jag pallrade mej upp för trappan med folk efter en som var stressade och försökte komma förbi.

Tur jag har dom som går bakom och håller borta folk från trängas.

 

Hur natten sen blev är lätt räkna ut. Ingen sömn alls alltså.

Var vaken till runt femsnåret och då var det lika bra äta frukost för sova var ändå kört med ändå. Och då sen klockan var nio så gick vi ut på promenad.

Var lite mindre halt men inte perfekt underlag, långt därifrån.

Fast det var bra grusat om man höll sej efter gångvägarna. Blev väl ändå ca 3 km idag och det gick riktigt bra trots smärta och sega ben. Lossnade lite efter ett tag och kändes helt okej. Visst tog det ont men det var så skönt vara igång att det uppvägde.

Men även idag hade vovven det jobbigt med snuvan. Fick några ordentliga nysattacker .

Varför slutar det aldrig?? Vill ha svar snart nu. Kan inte se henne plågas så av snuvan.

 

Då vi sen for ut till pappa för lite söndagsfika fick hon åka med och då kom nya attacker. Får alltid ha snytpapper med . Vi blev inte så länge hos pappa då jag hade svårt sitta ner och sen skulle vi få besök på em av Henriks bror med familj från Sigtuna .

Ville orka med sitta då.

Dom kom och vi fick en trevlig pratstund och höra hur dom har numera. Dom har heller inte så lätt då även svägerskan har problem med diverse skador. Och då hon även har diabetes som gör allt mycket mer komplicerat så tyckte jag mina egna problem kändes små. Det enda hon inte har problem med är smärta. Den har hon inte, men mer än nog med annat istället.

 

 

Däremot klarar hon av jobba nu vilket inte jag kan så på den biten avundas jag henne. Hon jobbar faktiskt 75 % nu. Tänk den som klarat av det.

 

Men det var roligt träffa dom då vi inte setts på länge. Blir inte så ofta men dom är upp hit oftast en gång , ibland två ggr per år och vi brukar försöka träffas då.

 

 

Eftersom jag inte sovit nu på två nätter så är jag inte särskilt pigg idag. Huvudet känns som en luddig boll och jag ser nu då jag försöker skriva att det blir knasigt och konstigt mellan varven och utan stavningsprogram skulle ingen kunna förstå en enda rad.

Så i natt hoppas jag att utmattningen tar ut sin rätt och jag får lite vila. Sovande vila vill säga. För 2,5 timme på drygt 2,5 dygn nu är inget man vill ha.

Bensmärtan är ilsken och konstant men om jag kan få lite avslappning fungera kanske det går till slut.

För om jag får lite sömn orkar jag med min smärta mer. Även om den är aldrig så ilsken.

 

Då det är en vardag i morgon innan nyårsaftonen hoppas jag veterinären hör av sej. Men förmodligen är det hoppas för mycket. Om vi har tur kanske provsvaren kommer innan fredag åtminstone. För nu vill jag ha ett svar på om hon kan bli frisk igen. Så här kan hon inte ha det. Lilla stackars Tessan.

 

 

 

Djursjukhus och reashoppning.

Det tar sej sa mordbrännaren :)

Ja vad nu då kan man undra, har hon fått fnatt eller?

Nä bar lite bättre och bättre med sömnruckningen. I förrgår halv 5 , igår halv 4 och i natt runt halv 3. Så man kan väl säga att det går åt rätt håll. I alla fall vad gäller tiden jag somnar. Inte lika bra med antalet sovtimmar. Där är det mycket kvar att önska.

Men i natt blev det väl en 3,5 timme totalt så inte helt illa.

Inte pigg idag heller men jag får väl skylla på mörkret.

Visserligen har det varit dåligt med sömn sen i somras men nått får man väl skylla på.

Jag hade kanske kunnat sova lite mer om det inte varit så att jag ställt klockan då vi skulle till djursjukhuset på morgonen.

 

Vi skulle dit för att plocka bort stygnen/klammer på ryggen som nu suttit i minst 10 dagar.

Tessan var första glad då vi skulle åka iväg och ”dansade” lite som hon brukar då hon får följa med. Snart nog i bilen kom hon på att detta inte var nån nöjestripp vi var på väg till.

Hon började då darra och flämta ansträngt, som hon inte fick luft ordentligt och snora förstås. Förr hon fattade vart vi var på väg.

Hon ville först inte ut ur bilen men då hon kom ut så gick hon motvilligt med på närma sej dörren . Sen blev det tvärstopp. Hon vägrade gå in. Henrik fick lyfta upp den stackars darrande lilla vovven i famnen för att få med henne in.

Hon vill verkligen inte vara där.

 

Plocka bort sex klammer gick fort även om Tessan inte var överförtjust. Men det tog ju inte ont eller så utan det var mer så att hon inte ville sköterskan eller skötare kanske det heter komma för nära.

Var sen klar på mindre än fem minuter och kunde då åka hem. Gissa om hon hade bråttom. Väl inne i bilen var hon helt färdig och la sen ner och nu andades hon lugnt och snorade inte så mycket alls. Det kommer mer då hon blir uppjagad och stressad.

 

 

Eftersom vi ändå var uppe och igång så bestämde vi oss sen för att ta rundan då det nu frostat på så halkan var i stort sett borta. Bäst passa på innan det blir halt igen.

Gick lite mindre tungt idag för mej men benet högg lite väl mycket i början.

Lossnade sen och vi tog oss runt hela långa rundan idag utan att jag var tvungen stanna. Visst tog det väldigt ont men jag gav mej F*N på att ta mej runt och då går det. Har latat mej nog länge nu så det är bara få fart på gammelbenen igen även om det tar emot och tar ont. Fram med tjurskallen bara.

 

 

Det var lite värre för vovven för som vanligt var det jobbigt i början men nu var det som om slemmet sitter i halsen och inte lika mycket i nosen. Hon hostade och höll å kräkas flera gånger i början. Sen lossnar det då hon fått harkla till sej ett tag och vi kunde gå vidare. Men då var det som vanligt när det återstod ca 1 km så vill hon inte gå mer. Maken fick då än en gång bära henne ett stycke så hon fick vila och sen orkade hon gå en stund igen. Och sen bära igen. Så orken den har hon inte ännu . Även om nu snoret minskat idag i alla fall så syns det att nått är fel.

 

Hoppas nu vi får svaret nån gång. Känns inte som det ska det här. Och sen vet man ju inte om det är dumt ta med henne på runda eller ej. Men hon vill så gärna och hon säger ju till då det blir för jobbigt. Och vi har ju egentligen ingen restriktion heller vad gäller vara igång. 

 

På dan sen tog jag och Veronica oss till storheden en sväng för att kolla in lite rea. Jag hittade inget särskilt utan det blev mest lite mat som vi behövde. Däremot köpte Veronica sej två par nya byxor som hon verkligen behövde då hon minskat så pass i vikt att byxorna är flera nr för stora.

Var mycket folk i farten och trångt på alla parkeringar . Man kan knappt tro att det nyss varit jul.

 

En stilla hemmakväll nu med tv-tittande som ”På spåret” och ”fru Frimans krig och ”Tack för musiken med Nicklas Strömstedt”. Äntligen en kväll med nått att titta på som inte är gamla reprisfilmer.

 

Och efter flera dagar med rester av julmat blir det fredagsmys med Tacomiddag. Längtar efter nått som inte smakar jul nu.

 

 

Om jag nu kan ska jag försöka få mej i säng ännu tidigare i kväll. För då jag stigit upp rätt tidigt idag så är jag redan nu rätt seg . Så med lite tur och kanske ett glas rött så kanske det går vägen.

För då kan jag få bli lite avslappnad. Är rätt spänd i rygg och ben nu efter varit igång hela dagen. Inte mycket till vila. Men det var skoj strosa runt i lite affärer även om jag inte köpte nått. Ett lite nöje så här på fredagen.

 

Till kvällen , då det är dags för hänga framför TV.n blir det också koppla på TENS en timme eller två så jag blir av med bensmärtan en stund. Är det enda som faktiskt kan störa ut den för ett tag.

I alla fall tillfälligt så man klarar av sitta i lugn och ro och glo på dumburken.

 

Sen hoppas på det bästa och lite tur så kanske det blir en låång låång nattsömn. Hoppas kan man ju alltid eller??? Och om man tänker att det ska bli så kanske det blir så. 

 

 

 

 

Skönt med frisk luft ändå.

Ännu en lugn dag i julefriden.

Efter en lika lååång natt som natten innan så blev jag ändå less på ligga här och deppa att vi bestämde oss för trotsa halkan och ge oss ut.

Min kropp behöver lite rörelse för den har fått vara i stiltje i snart en vecka eller till och med lite drygt det.

 

Gångvägarna var ordentligt grusade så där var det bra fäste men bilvägarna var glashala så där gick det inte gå alls. Bara hålla tungan rätt i mun.

Vi gick inte så långt idag då mina ben var tröga och sega och knappt ville gå framåt. Smärtan var ilsken och varje steg kändes som en stor plåga. Men bara komma ut och få lite frisk luft gjorde att det var värt det.

 

 
 

Vovven hade inte heller så mycket till ork. Hon som brukar skutta glatt då hon får springa lös gick endast sakta bredvid oss och andades genom munnen då snoret rann hela tiden från näsborrarna.

Hon kände nog att det var bättre inte stressa upp sej för då täpper det till och snoret hänger ut från nosen i segt vitt slem.

Hon är inte alls som hon ska, det märktes tydligt idag.

 

Vi gick alltså inte så långt idag då både jag och vovven behövde ta det lugnt.

Vi vände redan efter ca 1,5 km så det blev väl dryga halva sträckan ändå. Och trots den avkortade rundan höll jag knappt på ta mej hem. Med ca 1 km kvar så ville inte benen mer. Var tvungen stanna upp flera ggr för att benet gav vika. Henrik föreslog jag skule sätta mej på rullatorn och han skulle skjutsa mej hem på den men det vägrade gå med på. Så långt har jag inte sjunkit , ännu.

 

Även vovven tog slut sista 100 meterna. Vägrade gå så Henrik fick bära henne hem. Hennes ok tog tydligen också slut.

 

Väl hemma så blev det ligga länge på värmedyna innan jag kunde ta mej in i duschen.

Smärtan i ryggslutet/benet var ilsken som F*N. Protesterade vilt och ville inte lyda mej alls.

Efter en het dusch och sen TENS på det så kunde jag åtminstone röra mej lite.

Förstår att det beror på att jag inte rört på mej på flera dagar och då protesterar kroppen alltid våldsamt och vägrar gå som jag vill.

Musklerna har gått i träda och smärtan tar över. Men det är bara bita ihop och försöka komma på fötter igen.

Tar väl några dagar om jag kan gå varje dag igen.

Tyvärr är inte vädret kompis med mej och halka och sen snö mellan varven ställer till det.

 

Sen att inte kunna ha vovven med som vanligt gör det tråkigt att gå. Vill ha henne med men det verkar vara tungt ännu för henne. Hoppas vi snart får ett svar på vad det kan vara och om det är behandlingsbart. För det här är inget värdigt hundliv, knappt orka ta en promenad.

Håller tummarna för att det blir medicinering som kan göra henne frisk igen.

 

Även idag blir det restmat. Måste mata på med detta då ingan ska ha nån matback förrän om flera dagar. Henrik är ledig till 8 januari och Veronica ska iväg på sin utbildning den 30 december .

Men börjar bli lite trött nu på äta samma mat men vi har delat upp det och inte ätit samma rätter varje dag. Idag blir det äta upp kalkonresterna.

 

Sen tidigt i morgonbitti blir det djursjukhuset för att plocka bort klammren som sitter på ryggen. Förmodligen bara det för jag tvivlar på att provsvaren kommit ännu.

 

Så i kväll måste jag komma i säng tidigare. I natt somnade jag ändå lite tidigare än natten innan , redan klockan halv 4 , men så hade jag ställt klockan för att inte sova för länge för dygnet måste komma i fas . Så jag vaknade klockan 8 men 4,5 timmes sömn är inte att förakta. Man får ta det man får och det är mer än vanligt ändå . Normalt sover jag ju runt 1,5-3 timmar så det kan räknas som bra sömn.

Fast säga att jag är pigg är väl ta i.  

 

 

Dan efter dan!!

Dagen efter en låång julafton så är kroppen helt färdig.

Vara i farten så många timmar känns efteråt. Men en dag som denna måste man offra sej. Julen är ju endast en gång per år och då får man ta det onda för det goda.

 

 

Var en trevlig kväll och till sist var vi alla samlade som det ska vara. För pappas skull.

Maten var god och mätt blev man så de räcker och blir över. Varför ska man äta så mycket ? Magen känns överfull.

 

Jag låg på pappas soffa mellan varven för att jag inte pallade med sitta men den är lite för hård så det var väl inte det skönaste men dock bättre än enbart sitta. Sen blev det stå upp och gå runt lite också för att få bort lite stelhet och smärta men dum som jag var kopplade jag bort ena kryckan och gick endast med en krycka i handen. Ingen bra grej det. För nu har jag jätteont i axeln och nacken då man blir lite sned av detta.

Men det kändes som en bra ide just då för att kryckorna kändes i vägen.

 

Vi blev hos pappa från tretiden på em till klockan elva på kvällen. Så man var helt färdig i kroppen och knoppen. Och då jag ju innan vi åkte iväg förberett all mat så blev det ingen vila innan heller. Så i princip kan jag säga att jag var i gång i nästan 12 timmar utan få nån direkt vila.

 

Så då är det enkelt räkna ut hur natten blev. Ja just det, ingen sömn alls. Somnade först vid halv 5 i morse och då hade jag varit tvungen peta i mej en extra stark tablett för att kunna slappna av lite.

Fick sen ca tre timmars sömn , vilket inte kan sägas vara mycket men bättre än inget.

Är väl inte direkt pigg om man så säger.

 

Det är smärta i ryggen, i benet , i armen/armbågen och i nacken/skuldran. Kramp i vad och fötter och stelt som sjutton i ryggen så sitta går inte idag i alla fall. Hade behövt få en runda idag men givetvis började regna i natt så hela föret ute är förstört. F*N vad less jag blir på denna eviga halka. Går inte gå ens fast jag har rullatorn hålla i för den bara glider det med. Skulle behöva dubbdäck på den.

 

Så det blir en stilla hemmadag/kväll med åta lite restmat och ligga framför TV-n.

Behöver få mycket vila idag så det värsta smärtan backar tillbaka.

 

Men som sagt , jul är det bara en gång om året och då får man ställa upp. Blev väl lite extra just i år då det blev jag som enbart fixade maten. Tur nog hjälpte Veronica till så mycket hon kunde och även Henrik hjälpte till så gott han kunde. Men det största låg på mej och det gick ju men det får jag lida för nu.

Min kropp protesterar vilt och då jag ju hållit igång med massor under hela december är det inte undra på att det känns.

Fast det är ju ingen som tvingat mej utan det är mitt egna val.

Men jag ångrar ingenting och jag hoppas det varit uppskattat. För jag vill vara den hustru/mamma/farmor/dotter som förväntas av mej även om man är en skadskjuten kråka.

Jag vill kunna bjuda till och ge alla en jul som det ska vara.

Och det tycker jag det blev. Hoppas alla andra också tyckte det.

 

 

 

Vi hade egentligen tänkt gå på bio nån av juldagarna nu men idag hade jag inte pallat det så nu har vi bestämt oss för att gå på lördag istället. Vi ska se ”hundraåringen”.

Boken har jag läst och den var riktigt bra så hoppas filmen är lika bra. Det är ju bra skådespelare med som tex Robert Gustavsson som jag gillar.

Till på lördag hopps jag kroppen hämtat sej. Om den inte gjort det går vi ändå. För jag vill verkligen det och vi har en tradition att gå på bio just i juletid.

 

 

 

Julafton

Fruktansvärd natt. Värken i benet efter kryckgången igår var olidlig.

Bara för att jag glömde ta rullatorn med då vi skulle handla. Hur dumt var inte det..

Vet att det påfrestar ryggen för mycket men nu blev det så och går inte göra ogjort.

 

Vi satt upp , ja Henrik med, och tittade på film till runt två-tiden i natt. Även vovven låg i vardagsrummet med oss på soffan och sov och snorade.

Hon hade en jobbig dag igår med mycket snörvel och det formligen sprutade ur nosen.

Hur ska vi få bukt med detta???? Känns jobbigt att vi inget kan göra för att lindra mer än hålla henne inne och lugn. För är hon inne är det mindre även om det kommer snor då också mellan varven.

 

Så vi satt alltså uppe och hade uppesittarkväll/natt kan man väl säga. Vi såg en film som heter ”Hur många kramar finns det i världen” med Per Morberg, Klas Malmberg och så dom duktiga från Glada Hudiksgänget. Riktigt bra och rörande film.

 

Då filmen var klar gick Henrik och la sej men jag kunde inte då smärtan var så ilsken att jag var tvungen sitta på tennisbollen och massera ryggslutet med. Det tar bort värsta bensmärtan för en sekund. Sen gick även jag till säng vid tre-tiden och läste ett tag men sova....nej det gick inte. Vid fyra kunde jag till slut fylla på med en extra tablett, en stark en. Och fick till slut lite vila. Men tyvärr endast tre timmar. Vakande redan före sju .

 

Nu är det ju julafton så ligga och slöa finns inte tid till. Ska förbereda så mycket som det går innan vi åker ut till gamle far. Blir inte så märkvärdigt men väl ett julbord som duger. Har endast kvar göra Janssons nu.

Fira jul hos pappa är en tradition vi alltid haft sen jag och Henrik började vara tillsammans 1980. Så den traditionen bryter man inte . Då skulle han bli besviken.

I år kommer inte Richard då dom ska vara hos Helenas föräldrar. Men Andreas och Veronica kommer, och det räcker bra det med. Sara är så klart hos sin mamma i Gällivare men jag har ju haft alla här innan så vi fick två julaftnar i år.

 

Nu önskar jag alla som läser en riktigt God Jul och att det blir en fin dag med god mat och trevligt umgänge.

 

 

 

 

Uppe med tuppen, fast tuppen knappt sovit.

Efter ännu en lång natt med nattvak och bensmärta så somnade jag till en stund . Men då jag skulle upp tidigt för att åka och handla julmaten var det inte läge sova länge ändå.

Så klockan hade jag ställt på ringa klockan halv 7 då vi tänkte hänga på låset på COOP klockan 8 då dom slår upp sina portar.

 

Men det blev en liten omväg förbi djursjukhuset innan vi kom iväg.

För igår upptäckte vi att dom hade sytt Tessan , eller häftat kanske det heter då det är nån sorts klammer , på ryggen med sex stycken klammer där knölen dom tog bort satt.

Hade ingen aning om att det var det under plåstret som suttit på till igår då det började lossna. Trodde dom bara hade sytt med sånt sm försvinner och d¨å vi hämtade henne sa ingen nått om några stygn som skulle tas bort.

Så jag var in där och hörde hur länge det ska sitta och bokade en tid för det. Hon i kassan på djursjukhuset trodde att vi fått ett papper med om det då vi hämtade hem henne förra veckan men det hade vi inte. Så nu ska vi tillbaka på fredag och plocka klamren. Såret där knölen suttit ser då bra ut så där har det läkt bra.

Värre är det med nosen där snoret sprutar värre och värre för varje dag. Ingen förbättrning alls i sikte . Undrar så var detta ska sluta. Känns inget vidare precis. Ser ju hur Tessan plågas av nysningarna och slänger med huvudet då nysattackerna kommer. Vi hinner bara ut på bron så är det kört. Och blir hon för ivrig då vi tex kommer hem efter varit borta är det så också.

Stackars lilla Tessan.

 

Då vi då varit och fått tiden åkte vi vidare till COOP. Väl där tittar jag på Veronica och säger ” varför har jag kryckorna idag?” Ja det kan man undra. Jag som bara tar kryckorna om vi ska bort till nån eller om vi ska nånstans där vi inte ska gå runt så mycket. Är så påfrestande för mina armar/armbåge/axel. Men denna gång hade jag tydligen hjärnsläpp och rullatorn stod kvar hemma.

Det fick gå ändå för vända var inte tänka på. Var redan rätt många bilar på parkeringen trots den tidiga timmen.

Så det blev en jobbig runda i affären stappla runt på kryckorna. Provade hålla i kundvagnen men det blev för tungt skjuta på då vi hade rätt mycket varor.

 

Veronica gick iväg och hämtade det som var långt borta så jag slapp gå till alla ställen. Efter endast en dryg timme hade vi handlat klart och kunde ge oss iväg hem.

Så det var tur vi var tidiga och slapp trängseln då jag nu bara hade kryckor.

Men oj så ont i ryggen och benet det var. Får inte riktigt rätt gångställning med kryckor och då tar det på ryggen med. F*N att jag glömde rullatorn. Hade nog ont innan och nu ble det inte bättre precis.

 

 

Sen blev det slappa en stund hemma innan det var dags för nästa uppdrag. Vi skulle till svärmor med en julblomma och hade lovat komma just idag. Så dit for vi redan klockan halv tolv . Vi var ju ändå uppe tidigt så det passade bra. Hon blev glad över blomman som alltid och vi blev bjudna på ficka. Där blev vi sittande, eller jag stod mest då sitta inte funkade så bra, i nästan två timmar.

Så nu var den goda gärning gjort. Hon är snart 90 år men väldigt pigg för sin ålder förutom att synen blivit väldigt dålig. Men hon klarar sej själv och går ut varje dag och fixar även mindre inköp på närmaste affären själv.

Kan nog säga att hon är betydligt mer alert än en själv.

Man kan ju undra hur man själv ska vara om man lyckas bli så gammal då man redan i drygt femtioårsåldern har så mycket trasigt. Vill inte ens veta det. Tur man inte gör det.

 

 

 

Nu blir det ta det piano resten av dagen för att orka med lite julafton hos pappa i morgon. Veronica har rullat köttbullar och sen har vi handlat mycket färdigt som bara är sätta fram. Enda jag ska göra i morgon är en Janssons frestelse . Man ska inte krångla till det s¨å mycket då man egentligen inte orkar. Blir nog tillräckligt med god mat ändå.

 

Så inte heller idag blev det av nån runda då det fortfarande kommit mer snö och inte är så bra plogat. För även om vovven inte kan gå med kan jag gå själv. Men nu blev det en till dag utan och nu börjar det krypa i kroppen efter mina rundor. Får lite abstinens då jag hoppat ver. Och nu har det blivit så många dagar att det kommer bli tufft komma på rätt köl. Men det har både varit vädret som förstört och nu då med en krasslig vovve så tar det emot gå utan henne. Känns som om det är fel på nått vis gå utan.

Får bara hoppas och tro att det ska bli bättre och att vi kan få en friskare vovve igen. För det här är inte kul . Det är fruktansvärt jobbigt och man undrar hur det ska sluta.

 

Så är det inte smärtan som plågar mej så är det tankarna på vad som komma skall med vovven som spökar i bakhuvudet. Inte undra på att både sömn och smärta är så tuff och inte viker undan nån gång. En olycka kommer sällan ensam kan man nog säga.

Fast i slutändan hoppas jag mer på uttrycket ” ingenting ont som inte har nått gott med sej”.

Hoppas hoppas det.

 

 

Vår "lilla Julafton"

Dan före dan före dan .. blev det rätt nu? Ja söndag är det i alla fall.

Rätt slut i kropp och knopp efter en helt underbar liten julafton i förväg igår. Vi var samlade alla 9 i vårt hus och hade en julafton i förväg. Mysigt, härligt, roligt .

Vi bestämde att vi skulle ha det då inte alla kan komma på just julafton då Helena och Richard ska till Hertsön till hennes föräldrar och Sara åker upp till Gällivare till sin mamma. Så därför samlade i alla till en jul hemma hos oss lite i förväg.

 

  Min härliga familj ♥

 

Dagarna innan var lite tuffa då ryggen kraschade i torsdag mitt i maten så natten mot fredag var hemsk. Inte mycket till sömn , kanske 1-1,5 timme inte mer.

Sen skulle jag vara klockan 9 hos frissan för att ”måla håret lite och bli lite julfin. Var en ren pina sitta där i drygt två timmar då jag egentligen inte kunde sitta. Men vad gör man inte för att bli lite fin, då får man ta lite pin.

Nåja det gick om än det var tufft. Min frisör fick hjälpa mej resa mej upp då jag var klar för upp på benen kom jag inte själv. Men hon vet ju hur jag har det så det gjorde hon gärna.

Nöjd blev jag då efteråt för nu var man en mindre grå gammal tant.

 

Sen hemma skulle jag vila mej nån timme för att sen ta itu med förberedelse inför vårt lilla julfirande som var igår.

Vi skulle ha som en buffe med lite kalla rätter och som varm mat fick det bli små tortillapizzor med tacofärs och kyckling/bacon. Vi hjälptes åt alla tre så det gick som en dans trpts att ryggen skrek i protest att ”gå och lägg dej kärring”.

Till slut var vi klar med alla rätter och sallader plus en cheesecake till efterrätt.

Kändes skönt kunna förbereda så att sen bara behöva plocka fram allt då det blir dags att äta och slippa stå vid spisen när man hellre vill umgås.

 

Natten sen mot lördag så somnade jag till slut och fick mej välbehövliga sovtimmar, faktiskt hela 5 timmar . Var väl ren och skär utmattning efter inte sovit mer än 3-4 timmar på två dygn.

 

Vi har skippat promenaderna nu i några dagar då Tessan ju ska var i lite stillhet ett tag.

Så då har även jag låtit bli även om kroppen behöver rundorna . Fast jag måste ju säga att jag tror det hjälpt att jag låtit bli då ryggen ju knakande till i torsdags och jag ändå var så pass bra då lördagen kom att jag kunde både sitta och leka med barnbarnen utan större problem.

Visserligen brukar jag kunna det oavsett smärta och elände för dom får mej alltid glömma bort hur illa det är bara genom att dom är här. Då får jag alltid en stund då jag stoppar undan smärtan nånstans där den inte känns så mycket , bästa smärtpillren i världen.

 

Så när lördagen kom och min familj blev samlad så mådde jag som en prins och njöt av varje sekund. Vi åt middag och allt flöt på utan större problem då ju allt var förberett utom pizzorna som bara skulle dekoreras och sen snabbt gräddas i ugnen.

Viggo och Molly fick makaroner och köttbullar ( eller köttfärslimpa egentligen som jag skar i bitar så det blev som fyrkantiga köttbullar :) )

Viggo åt ordentligt för han ville att tomten skulle komma snart och vi hade sagt att tomten kommer inte förrän han ätit sin mat.

Sen blev det duka av och spana efter om det skulle komma nån tomte.

Till slut dök det upp en figur i skoteroverall och det var den efterlängtade tomten.

Barnen var inte det minsta rädd utan bara förväntansfulla .

Viggo han sa till mej att jag ser nog att den där tomten har en mask för han har riktiga kinder .

Men han trodde ändå att det var en riktig tomte för det.

Dom fick sina paket och sen fick så klart tomten en kram av båda två.

 

 

 

Dom verkade nöjda med sina julklappar och Molly verkligen älskade sin docka som hade Mimmikläder som är hennes favoritfigur just nu. Även tröjan med Mimmi på var hon glad åt.

Viggo blev överlycklig över sitt spel som han fick av tomten. Det var Skylader som han önskat sej. Hon sa till mej ”att tack så hemskt mycket farmor för spelet för det har jag önskat mej mest i hela världen” och sen fick farmor en jättekram. Oj vad det värmde i farmorshjärtat. Goa killen♥.

 

Så det blev en lyckad kväll och barnen var nöjda.

Vi slutade kvällen med några timmars spelande Trivial Pursuit och det var riktigt trevligt . En helt perfekt julafton i förväg . Kände mej så nöjd och tillfreds efteråt.

Hade verkligen haft en bra dag . Och smärta hade jag inte haft tid att känna efter.

 

Hur det sen blev till natten det är en helt annan femma. Då hade jag tid känna efter och det kändes. Men vad gjorde det en sån här natt. Jag hade gjort nått jag verkligen uppskattade så då gör det ingenting. Om jag får ligga vaken pga det en sån gång gör mej inte så mycket.

Somnade väl ändå till slut och fick nån timmes sömn.

Sov riktigt gott de 4 timmar det ändå blev och då jag vakande var minnet av gårdagen det som fick mej att le. Visst har jag ont, fördjävligt ont men det tar jag en sån dag. Få ha sin familj , hela familjen samlad ger mej så mycket och det lever jag för.

 

Men nån promenad blir det nog inte idag heller. För nu har det snöat hela natten och är inte plogat överallt så det är bara glömma. Och sen får ju inte Tessan gå ändå. Jag behöver det visserligen rundorna men orkar inte idag.

Och sen gå utan vovve känns inte kul heller. Vill ha henne med men just nu går det inte. Hon blir bara snorigare och snorigare. Hoppas vi snart får ett svar på vad hon har. Så här kan hon inte ha det. En hund som inte ens kan vara ute känns inte okej. Min stackars lilla snuviga pudeltjej.

 

 
 
 

Blir en stilla söndag nu så här dagarna innan riktiga julafton då det blir lite jul mad pappa i Kallax.

 

Är det inte vovven så är det jag, sådan matte sådan hund kanske?

Som om inte bekymren med Tessan är nog så brakade min rygg ihop idag mitt i middagsstöket.

F*N också. Inte sjutton har jag tid med det.

 

Och jag som inte gjort nått...nästan alltså. Bara lite.

Då nu vovven ska hållas inne ett tag framöver och endast ta korta rundor för att inte påfresta så snoret sprutar igen, är lugnare då hon är i stillhet, så var jag lite rastlös.

Dagliga turen hade jag visserligen kunnat ta utan vovve men det tog emot lämna henne ensam.

 

Så därför tog jag itu med lite julbak som jag ska ge till gamle far i julklapp. Han gillar hembakat så jag brukar göra lite till honom varje jul och ibland där emellan också.

Igår em så gjorde jag en sats med mazariner och det blev lite jobbigt i ryggen då i armbågen av allt tryckande och rullande.

Då jag gjort i ordning flera degar den dagen Tessan låg på djursjukhuset så var det endast rulla kakor och grädda som återstod.

 

Var väl inte i bästa form då jag inte sovit mer än ca 2 timmar natten som var. Detta pga ett väderben och annan bråkig nervsmärta plus då grubbleriet över vad som felas vovven som inte blev så bra som vi hoppats på.

 

Men degarna väntade så trots att formen var si och så, är den i och för sej alltid , men ändå, så blev det rulla drömmar , kolakakor och syltgrottor i ett svep. Tog väl nån timme eller så innan jag fått allt på plåt och gräddat klart. Då hade jag väldigt ont i ryggen.

Sen då Tessan skulle ut och rastas var jag tvungen ta på henne tröja varje gång för att inte blöta ner plåstret som sitter på ryggen och som ska sitta några dagar till. Att fara ner på golvet varje gång för att få på tröjan var inte alls bra och det blev trögare och trögare stiga upp för varje gång.

Och då sen bakande på det var ingen höjdare precis.

Men det blev fina kakor och till slut var allt gräddat och sen steg maken upp efter sovit då han jobbat natt och kunde ta över rasta hunden.

 

Blev sen inte mycket tid till vila då först veterinären ringde och vi hade ett långt samtal om Tessan och vad som nu ska hända. Samtalet var inte uppmuntrande precis då han var rätt bekymrad för vår vovve och inte alls nöjd med att snoret var tillbaka direkt. Så nu ska prover skickas för både bakterier och svamp och sen får vi se vad det ger och om det inte är nått av dom kan det också vara allergi. Vet inte vilket som är bäst av alla dom svaren, inget helst men nått är det ju.

Så bekymren fortsätter och det gjorde att man fick mer bryderi i huvudet igen.

Sen då en ilsken nervsmärta i rygg och ben på toppen , inte alls så toppen kan jag säga.

Det verkar gå hand i hand min smärta med vovvens krasslighet och tvärtom.

 

 
 

Och efter det samtalet var det bara börja med middagen och det var då He****et brakade lös i ryggen. Åtminstone nått liknande.

Skulle göra köttfärslimpa till middag och skulle plocka upp en form från spisens nedersta lucka och tog först upp en plåt men insåg att den var för liten. Skulle då ner och ta upp en annan men då ville inte benet böja sej mer , för jag kan ju som sagt inte böja ryggen utan måste ner på knä. Vilket då gjorde att jag böjde lite på ryggen istället och det bara så tvärstopp. Det tog så ont att jag inte kunde räta på mej alls. Jag stod där och höll fast mej utan kunna röra mej och skrek på gubben som kom rusande. Han fick försöka dra mej upp försiktig och hade med rullatorn så jag fick stöd att hålla i. Stapplade så till kökssoffan under stor möda för att lägga mej ner. Förbaskade ryggelände.

Så där blev jag liggande och gubben fick fixa maten under mina instruktioner.

 

Det här var inte vad jag ville ha nu. Kunde inte ens sitta vid matbordet och äta för jag kunde inte komma ner på stolen alls. Så även toaförhöjningen fick åka fram. Kom inte ner där heller.

Som tur var lättade något till slut efter stora doser smärtstillande så jag kom i rörelse igen utan att hugg däckar mej. Men bra ? Nä långt därifrån.

 

Så det blev dottern som fick stå för inköpen som vi skulle gjort idag . Fick inte följa med varken för henne eller maken. Dom hade ju rätt såklart men jag hade velat åka med.

Tur nog lydde jag och nu kan jag åtminstone ställa undan rullatorn och kan nöja mej med kryckorna som stöd. Mycket värme har jag också använt så jag tror att det var nära en riktig låsning men den släppte som tur var då jag fick lite avslappning av tabletten. Tur jag fått mitt recept förnyat.

 

 

Jag måste ju vara i form för att sitta några timmar i morgon då jag har en frisörtid bokad sen länge och jag bara ska gå dit. Får väl ta tillräckligt med tabletter innan så jag pallar med. För som alltid är sitta det värsta jag gör och ännu värre desto ondare jag har.

Men det ska nog gå, måste gå.

 

Efter det ska jag bara ta det lugnt resten av dagen och mysa med vovven så jag är i bra form till vår lilla julafton på lördag. Dottern är bra på fixa med mat och jag kan lita på att hon fixar det åt mej bara jag säger vad som jag vill ha gjort.

Men i morgon är annan dag och vem säger att det inte har lossnat då , ja jag säger att det måste ha lossnat då. Går väl inte ligga på sofflocket hela julen ju.  

 

 

Man ska inte ropa hej .

Var glad igår då min fina lilla Tessan kom hem och hade noll snor som kom ur nosen.

Hon sov lugnt hela natten och var så tyst att man knappt hörde att hon andades. Har ju låtit rätt mycket om henne sista tiden då nosen varit full av snor.

Även vi fick oss en välbehövlig sömn då vi alla tre sovit illa natten innan hon skulle sövas ner.

Till och med jag sov trots att min bensmärta kommit till ytan med full kraft igen då jag gav mej tid känna nått.

 

Hon var ju lite slö igår kväll men på morgonen så var hon som vanligt igen och mycket hungrig.

Så då det inte var mer än nån minusgrad ute bestämde vi oss för att ändå ta en runda med vovven. Hon var ivrig och glad och vi höll nästan andan för att inget snor skulle dyka upp.

Och faktiskt gick det helt perfekt i början trots att hon sprang omkring och skuttade runt med väldig fart. Jag väntade bara på att hon skulle börja slänga med huvudet och hade snytpapper i fickan.

Hon klarade sej fint nästan hela vägen. Men, ja men . Då vi hade några hundra meter kvar till vi var hemma fick hon en attack, en riktig snorattack.

 

Inte kul men inte oväntat. Var inte lika illa som innan spolningen av nosen men ändå snor som kom ut och det var lite vitt igen. Skit också.

Jag som hoppades att det var borta för gott.

Var väl i och för sej beredd på att det inte var löst då det enda dom faktiskt gjort var undersöka var problemet satt och det kunde dom ju inte säga .

Men det kändes inte bra att det redan var snor igen.

 

 

Då vi väl var hemma slutade det och hon andades lätt utan snorvel-ljud.

Så lite bättre är det ju . Inte bra men betydligt bättre.

Vi märker också att hon har bättre luktsinne nu då hon går med nosen i backen mest hela tiden nu som om hon upptäckt att det finns massor lukta på. Så förmodligen har även luktsinnet varit borta.

 

Vi for sen iväg till Storheden en snabbis, ville inte lämna henne ensam så länge ännu.

Då vi kom hem var hon lika glad och hoppade som hon alltid gjort och då kom nästa nysattack. Det bara sprutade mer snor ur nosen och det var bara plocka fram näsduk igen. Hon fick 'även en sån där hostattack som hon haft tidigare så det såg ut som hon skulle kräkas.

Vet att hon fick så för två år sen också då hon varit sövd och haft tub i halsen.

Så just hostan är jag inte förvånad över.

Men snoret som sprutar ur nosen så snabbt efter spolningen känns inte alls så bra idag som det gjorde igår.

Hon är ju inte medicinerad alls för just snuvan så egentligen var det inte helt oväntat då veterinären ju sa att dom inte kunde säga vad som snuvan berodde på. Nu är det bara vänta och se om proverna dom tagit ger nån klarhet. Men lite besviken känner jag mej.

 

Men vi fick ju i alla fall klargjort att det inte var cancer åtminstone, alltid något.

Och vi fick borttagen en knöl hon haft i ett år snart på ryggen och som blivit inflammerad. Den tog dom nu då hon ändå var sövd. Ser lite lustigt ut på ryggen nu det en kvadratisk fläck på 1 x 1 dm är helt renrakad , men det växer ju tillbaka rätt snabbt. Bara nu den var godartad så är jag nöjd. Det svaret får vi också sen.

 

Vad vann vi då med detta elände vi utsatte henne för kan man tänka. (Dyrt blev det då. 11800 kr blev notan och av det får vi betala 2500 kr. Tur man har försäkring.)

Ja hon andas bättre och verkar fått bättre luktsinne. Hon snörvlar inte då hon sover och vi fick bort knölen på ryggen. Och vi fick veta att det inte var nån tumör i nosen och det var ju bra.

Vad som är minus är att vi inte vet vad som är fel , för nått är det ju.

Så få se hur detta slutar. Skönt i alla fall att hon inte blev sämre ändå av att bli sövd, ororade mej så för det då hon blev väldigt dålig för två år sedan då vi lät kastrera henne. Den gången trodde jag hon inte skulle klara sej , så dålig blev hon efter sövningen.

 

Men hon hämtade sej och nu verkar hon klarat av det.

Tyvärr då inte med helt perfekt resultat.

Men vi ska nu vänta på bakterieodlingen och andra provsvar så får vi se var vi hamnar.

Hon kanske behöver vila lite mer och nu har vi bestämt att hålla henne inne och i stillhet nån dag och se hur det funkar och om då snuvan försvinner.

Vi hade kanske ut henne på runda för tidigt. Men veterinären sa ju att det inte var nån restriktion då hon inte hade feber eller så.

 

 

Så nu ligger jag här med ett värkande ben , nu känner jag av både promenader och bakning som jag ju satte igång med igår då jag inte kunde slappna av då vovven inte var hemma.

Jag kan som vanligt inte sova pga detta, inte för att det är nått nytt , så jag ligger och skriver av mej lite och lyssnar på Tessans andning som är så tyst att jag knappt hör den. Så just nu verkar hon inte snorig.

Hon sover gott och det är skönt. Så kanske det ändå kan bli bra. Hoppas hoppas det för jag vill inte hon ska plågas. Det räcker mer än väl min egen plåga.

Och nu har bekymren för henne gjort att min egen smärta fått skuffas undan, den har funnits där men inte fått finnas. Nu då jag ändå känner mej lite lugnare trots allt känner jag den mer och mer . Men bättre det än att Tessan ska må dåligt, hellre jag än hon, hur dumt det nu än låter. 

 

 

 

 

I morgon eller rättare sagt idag för klockan är ju  två på natten, så ska vi och storhandla på kvällen. Vill inte fara på dagen för då måste vovven vara själv. Vi ska ha ett tidigt julfirande här hemma med alla våra ungar och deras sambo/fru och barnbarnen på lördag då alla inte kan på julafton. Så det blir som lilla julafton i förväg.

Går bra det med .

Sen blir det som vanligt en julafton i Kallax med pappa, har vi alltid gjort och det gör vi så länge han finns och orkar ha oss där. En tradition som varat i alla år.

 

 

Äntligen är det över.

Vilken lång och jobbig dag. Lämnade Tessan redan klocka 8 på djursjukhuset där hon skulle sövas och sen genomgå röntgen och undersökning av nos och svalg .

 

För att få tiden gå tog vi en runda då vi lämnat henne men oj så trist gå utan en vovve med. Kändes konstigt och hemskt på samma gång.

Sen då vi mötte andra med hund kändes det ännu värre och alla vi brukar möta annars undrade såklart var Tessan var.

Skönt att få prata lite om det med andra som förstår hur det är då ens lilla hund inte mår bra. Det förstår bara hundägare och dom som varit hundägare. Det är ju en familjemedlem som är sjuk.

 

 
 

Då sen Henrik for till jobbet blev jag rastlös och ännu nervösare. Gick omkring här hemma och grubblade med telefonen i handen hela tiden.

Hade inte ens tid känna efter hur ont jag hade i ben och rygg, fanns bara Tessan i mina tankar.

 

Var så hemskt lämna henne där då hon inte ville gå in där och absolut inte följa med veterinären då vi skulle gå hem. Hon slet och drog i kopplet och ville följa med oss. Var tvungen bara gå och inte titta för det skar i hjärtat se hennes desperation. Hon gillar inte vara bland främlingar. Och då i synnerhet på djursjukhuset där hon är mer eller mindre stammis.

 

Klockan den gick och inget samtal så då tog jag fram bakgrejer och gjorde lite kakdegar. Tänkte om jag gör degar idag kan jag baka ut dom senare . Brukar baka och ge pappa lite i julklapp.

Blev fem stycken olika degar .

Sen var jag faktiskt tvungen lägga mej ner för då kom smärtan i ryggen som en käftsmäll tillbaka, bara för att visa att den minsann inte var borta om jag nu trodde det.

 

Låg då och lyssnade lite på musik för att få lite avslappning och hade hela tiden telefonen tätt intill. Tänkte att dom väl skulle ringa nån gång.

 

 

Till slut kom samtalet. Hjärtat började slå hårt för nu kom fjärilarna i gång igen.

Veterinären berättade då att Tessan precis var på väg att vakna och att hon mådde bara bra. Pust , en lättnadens suck kom då.

Han sa att hon hade väldigt mycket slem och snor i både halsen och nosen men att det i alla fall inte var nått främmande föremål eller tumörer där. Orsaken var lite oklar så dom hade tagit prover och sen spolat rent och nu andades hon mycket bättre.

Så nu hoppades han att hon skulle må bättre och att det inte skulle komma tillbaka. Eftersom det inte var min rätta veterinär som opererat så skulle den jag annars har ringa mej då provsvaren kommer och prata om hur vi gör framöver om det kommer tillbaka.

 

 

Så snart får jag hem min älskade lilla vovve igen. Oj vad jag längtar. En klump i magen har jag ännu tills jag får se henne med egna ögon och ser att hon är okej.

Men lite oroväckande ändå att dom inte kunna finna nån logisk förklaring till slembildningen.

Hade velat ha ett klart besked men nu blev det inte så. Huvudsaken är ändå att det inte var tumör eller cancer.

Sen får vi hoppas att det håller sej borta nu och att hon kan andas ordentligt igen.

 

 

Är helt slut i huvudet nu och i kroppen med då det inte blev nån sömn alls i natt. Låg mest och snurrade och gosade med Tessan . Så nu har jag ont lite här och där av ren utmattning.

Så i natt kanske vi alla kan sova lugnt igen då vi fått hem vår vovve och hon mår bra.

Om en halvtimme nu får jag min vovve tillbaka. Älskade lilla Tessan, mattes bästa vän i världen.♥♥

 

 
 
 
 
 

Väntande tider.

Helgen denna gång har känts lång och utdragen. Ville den skulle ta slut nån gång så det blir tisdag så vi år ett svar. På vad kan många nu undra?

Det är ju min älskade lilla pudeltjej som då ska sövas och undersökas för sin snuva .

Först och främst oroar jag mej för sövningen då hon för två år sedan kastrerades så fick hon problem med halsen efteråt med hosta och slem pga intuberingen. Så det är en oro jag har. Sen oroar jag mej för vad dom ska hitta. Började läsa på olika forum och nosbesvär en hund kan ha och det var ingen munter läsning precis.

Det fanns många orsaker till snuva hos hund och det var allt från bakterier som orsakade till värre saker som tumörer och cancer.

 

 
 

Så visst oron är stor och det är jobbigt fundera. Tessan som aldrig varit en helt frisk hund och då förväntar man sej det värsta. Det kan ju vara en enkel sak men det kan också vara nått hemskt.

Så idag blir det en lång lång dag och ännu längre natt till vi ska lämna henne i morgon klockan 8. Kommer nog knappt kunna sova .

Och inte Tessan heller som ju än en gång måste fasta och hon gillar inte bli snuvad på maten numera då hon faktiskt äter bra, vilket hon inte gjorde tidigare innan karteringen.

Nåväl det är bara stå ut och invänta resultatet.

Vara beredd på det värsta men hoppas på det bästa.

Vill bara att Tessan ska må bra och inte lida. Och snuvan nu mår hon inte bra av.

 

Så helgen i stort har inte gått i många knop. Gör det kanske inte annars heller men lite mer det här .

Lördag morgon tog vi en runda ute och det var kallt. -15 grader så vovven hade stora problem med nosen i början. Men efter en stund så lossnar det och hon har fått ut värsta snoret och kan gå som vanligt. Då det var så kallt hade hon sin täckoverall på och det verkade hon gilla för hon frös inte , inte ens tassarna verkade störa.

 

Vi gick hela långa rundan och det var tungt. Så ini He***e tungt. Då det blir så här kallt får jag inte bli kall om rumpan för då vägrar benen gå framåt. Men trots att jag hade ordentligt med kläder på så blev jag kall innan vi var hemma så sista km var en ren plåga stånka sej fram på.

Väl hemma satte vi igång bastun för att jag skulle få tina upp mej. Var skönt men jag är ingen riktig älskare av bastu så det blev en kort stund där i 50 graders värme. Pallar inte med varmare än så.

Avslutade med en het dusch och blev lite rörligare efteråt.

 

Men sen mot kvällskvisten blev det snöoväder igen vilket resulterar i mer bensmärta , vädersmärta, igen. Och sömnen blev därefter. Så än en gång slutade med att jag satt upp halva natten med TENS i ryggslutet och tittade på TV till dess jag kunde ta en till tablett. Först då var det lönt gå till sängen. Men då både smärta och tankar nu stör sömnen så blev det inte mycket av den varan.

 

Så då söndagsmorgonen kom och det var nollgradigt ute och inte plogat sen snöfallet under natten så blev jag utan morgonrundan. Ingen ide kände jag försöka. Hade alldeles för ont.

Däremot for vi ut en sväng till gamle far som vi brukar varje vecka. Blev ligga ner på soffan större delen av tiden då det inte funkade sitta alls.

Så jag brottades med Ruff på soffan en stund. Han undrade nog vad sjutton jag låg där på hans soffa för.

 

 

Lika jobbigt sen blev det under kvällen så det blev både TENS och palla upp benet för att få bort lite bensmärta. Till slut hittade jag ett läge som kändes någorlunda och kunde ha en TV-kväll i lugn och ro. Kom mej till och med i säng före klockan två också, la med kvar i så.

Men somna var det värre med. Blev försöka lösa lite korsord , som inte funkar alls numera, för att bli tillräckligt trött så sömnen skulle infinna sej. Till slut , runt halv 3 tiden nån gång lyckades jag somna och sov i fyra timmar utan vakna.

Så lite piggare var jag nog idag. Blev ju endast två timmar natten innan.

 

Då det var nollgradigt idag med så ville jag ut och ta en runda. Var inte så bra före då sista snöfallet på 1,5 cm ungefär låg kvar och var spårigt. Gick tungt med rullen då det fastnade snö hela tiden på framhjulen. Så vi tog endast halva rundan idag och det räckte mer än väl. Hade inte orkat ta långa idag det insåg jag då vi nästan var hemma och då var det väl tur jag lyssnade på kroppen idag. Händer inte allt för ofta. Blir värmedyna och TENS mest hela dagen för att om möjligt få lite mindre smärta.

 

Sen skulle jag ringa vårdcentralen eller hälsocentralen som det så vackert heter numera för att få nytt recept på mina smärtmediciner.

Lika jobbigt varje gång då jag måste förklara för sköterskan varför och be henne läsa vad min doktor skrivit i journalen. Det är samma visa varje gång , speciellt om just min doktor inte jobbar den dagen.

Man blir ifrågasatt och i princip anklagad för att vara missbrukare då just den medicin jag har är en som dom använder. Jag behöver den för att komma upp ur sängen varje dag och det vet min doktor och det har han också skrivit i min journal.

Jag avskyr denna procedur men då man numera inte kan få flergångsuttag på just den tabletten så blir jag tvungen ringa var tredje månad och ”Tigga” ett nytt recept.

 

 

 

Så nu blir resten av dagen och natten en enda lång väntan till det är dags för vovvens undersökning. Och sen ännu en lång väntan för att höra hur det gått och om dom hittat orsaken till hennes snuva.

Håller alla tummar och tår som finns för att det inte ska vara nått farligt.

Tessan betyder så mycket för mej , hon är den bästa vän jag har och den som får mej på fötter varje dag oavsett hur ont jag har.

 

 

Lussemorgon och djursjukhuset.

Blev kliva upp före tuppen idag då vi skulle på lucia på Viggos dagis redan halv 8 . Och då man inte somnat förrän runt tre-tiden och sen väcktes av en vovve som höll på svälta ihjäl eftersom hon var fastande sen igår så blev det inte mer än två timmars nattsömn.

 

Gårdagens kväll och natt var väldigt smärtsam med massor av smärta och sen vädersmärta på det att slappna av var helt enkelt omöjligt. Även om jag försökte att få lite sömn så gick det inte. Hittade inget läge som var sköt nog och som inte tog så ont. Benet var surt helt enkelt.

 

Så då vovven började klättra på en var jag så trött så trött . Tyckte jag just hade somnat och det hade jag ju nästan. Hon var vrålhungrig då hon brukar äta ett kvällsmål till sin cortisontablett som hon inte fick igår. Hon skulle ju lämna blodprover idag och skulle vara fastande i 12 timmar innan.

Så hon var väldigt konfunderad över varför hon inte fick sin mat. Till sista satt hon bara upp i sängen och krafsade och petade på mej så jag skulle förstå att hon faktiskt var hungrig.

 

 
 
 
 

Så då vi ändå skulle iväg tidigt till Viggos luciafirande så steg jag upp och gick och duschade.

Var ett väldigt fint uppträdande med alla barnen så fina i luciakläder och tomte-pepparkaksgubbe-dräkter. Bästa lussefirandet är med barn i förskoleåldern. Mysigt och gulligt.

Vi blev där en 45 minuter sen var tvungen hem till vovven som ju skulle iväg till djursjukhuset.

 

På djursjukhuset fick vi träffa veterinären som följt Tessan sen hon var valp och som känner till hennes hälsa väl. Han hade inget enkelt svar på hennes snuva som var anledningen till besöket idag.

Vi bestämde då att om provsvaren tillät en sövning så skulle han göra en undersökning i sovande tillstånd med spolning och provtagning från nos och svalg för att se var problemet sitter.

Så dom stack henne i benet och tog ett rör blod och sen ringde veterinären och sa att vi kunde köra vidare med planen. Så på tisdag morgon nästa vecka är det dags för sövning och hoppas vi då kan få ett svar på varför hon är så tjocksnorig i ena näsborren.

Bara hoppas det inte är nått allvarligt. Provsvaren gav ingen vink åt vad det kunde vara.

Så då blir det ytterligare en orolig tid och sen en jobbig natt då hon än en gågn måste fasta från kvällen.

Men ett svar måste vi få för det syns att hon inte är okej.

 

 

Då det blev lite sömn i natt av alla möjliga orsaker så var jag så trött då vi kommit från djursjukhuset att jag faktiskt slumrade till en timme. Oj så skönt det var. Det behövde vi alla tre , jag vovven och gubben då vi alla sovit lite.

 

 

Sen du Henrik for iväg till jobbet så tog jag och vovven en liten kort runda. Det var fint plogat och bra fäste efter att första ha vräkt ner regn och sen blötsnö ovanpå. Men det var väldigt kyliga vindar så det bet bra i ansiktet. Och benen var förstås eländigt tröga och varje steg var en utmaning. Men både jag och Tessan var så sugen att komma ut så det var ändå skönt. Och vi gick faktiskt endast två km istället för normala rundan på fem. Helt tillräckligt idag.

Vovven hade massor med snuva just direkt vi kommer ut men sen avtar det och blir mindre och hon kan gå utan slänga med huvudet för att bli av med snoret.

Och hon får ju motionera då inget av provsvaren tydde på en bakterieinfektion .

Och hon har ju inte feber heller. Så vi kan fortsätta som vanligt till vi vet på tisdag, om vi ens får nått definitivt svar. Vill ju veta vad som pågår och slippa måla upp alla möjliga och omäjliga diagnoser.

 

Så nu resten av kvällen blir det på med först lite värmedyna sen lite TENS och sen hoppas på det bästa , både för mej och för vovven.

I natt kanske vi båda kan få lite välbehövlig sömn. För nu har åtminstone vädersmärtan släppt och lite av oron för provsvaren minskat, till på tisdag i alla fall.

 

 

 

 

Väntat resultat :(

Ja vad ska man säga.?

Ingen bra natt direkt. Men väntat förstås efter balansakten ute i halkan.

Smärtan blev värre och värre desto längre dagen och kvällen led . Och sen natten var som värst. Så nån direkt sömn gick det inte få till.

 

Så jag blev sittande uppe med TENS på stark styrka , inte långt ifrån max, för att fåp bort värsta bensmärtan. Funkade så länge jag hade den på men så fort jag stängde av den så kom det tillbaka och kändes än värre.

 

Så först vid 4.tiden inatt kunde jag gå och få lite vila, inte sömn först , då jag kunde få ta min morgondos av smärtstillande.

Somnade väl till lite lätt till sist så det blev väl ändå en 3 timmar.

Får väl duga då jag sovit bra nätterna som var.

 

Däremot var det inte ens tänka på ta nån runda. Inte en chans att min rygg och mina ben pallar det idag. Varje steg är en plåga och jag är glad jag tog mej upp ur sängen.

Väl uppe så har jag gått omkring fram och tillbaka här hemma inomhus för att få lite fart på dom stela lederna.

Är värre inte röra sej då jag direkt stelnar ihop. Så idag får det bli inomhusvistelse då det än är för halkigt och jag som sagt inte har ork få benen gå med på nån runda.

 

Sen så vägrade maken låta mej göra det också. Han sa helt enkelt att jag inte fick.

För han har också haft känningar i ljumskarna sen igår och skyller på mej då han får ont om jag har det ondare. Vi har nån sorts telepatisk smärta som inte går förklara. Då jag har haft en dålig dag kan han säga då han kommer hem ” du har väldigt ont idag eller hur” , för då har han också känt av smärta. Låter kanske lite mysko men det är faktiskt så.

 

 

Så idag blir det alltså inte många knop. Vila, värme och TENS är vad som står på schemat.

Hade egentligen planer på lite annat men det skippar jag då kroppen inte är på humör.

Blir väl av en annan dag.

Sen vill jag vara så pass att jag orkar gå på lucia imorgon på Viggos dagis. Blir veckans höjdpunkt bara han nu får vara frisk vill säga. Lillasyster Molly har ögoninflammation och får inte vara med .

Så hoppas det nu blir av. Skulle vara så fint att se.

 

Mindre roligt har vi sen på dagen i morgon då vi ska till djursjukhuset med vovven. Hon har fått en besvärlig snuva som hon haft i tre veckor och som inte verkar ge sej. Hostar också speciellt då det är kallt ute.

Hon hatar gå till veterinären och är väldigt rädd för dom. Sitter säkert i då hon redan som valp var en ständig kund där då hon ju inte är en helt frisk vovve och aldrig varit heller.

Vi ska även få lite blodprover tagna så dom kan kolla att levern mår bra och att det inte dykt upp nått annat problem då hon har nedsatt immunförsvar pga cortisonbehandlingen hon har för sin leversjukdom.

Oroar mej lite för provsvaren. Vill inte dom ska hitta nått oroväckande. Räcker mer än väl med det hon har.

Mattes bästa vän , min fina Tessan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Underbart är kort...eller?

Tredje natten jag sovit mer än 2 timmar. Jippi kan man väl säga. Vaknade då jag sovit , håll i er nu, i hela 7 timmar. Inte illa helt klart. Kan konstatera att jag är mycket piggare än jag varit på mycket länge. Positivt förstås .

Vad som känna negativt är ju hur det kunnat bli så jag helt plötsligt får min nattvila. Vad är det då?

Ja enkelt uttryckt, vila och åter vila. Inget annat än vila.

Men det är inte enbart positivt med vila. Då jag inte får min dagliga motionsrunda så tappar jag mer och mer styrka och ork för var dag som går. Och med den följden att det blir ännu tuffare komma igång igen.

 

Och nu då det blev fyra dagar på rad som jag inte av olika anledningar kom mej iväg på rundan så blir det tufft få fart på gamla benen igen. Inget är så lätt tappa som muskelstyrkan, och för mej går det väldigt fort då jag redan innan tappat så mycket muskler.

Men visst , det är rätt skönt få sova ut och få slippa den ilskna smärtan som rivit och slitit i mej . Nu är det mer ”normalontläge” för en stund. Eller kanske jag ska säga var.

För nu var det roliga slut igen.

 

 
 

Hur kunde det bli så?

Enkelt , jag gav mej ut idag trots att det såg ut vara halt före. Men jag stod inte ut med sitta inne mer.

Och det var ett eländigt före. Även om det var välgrusat efter gångvägarna så var bilvägarna superhala och spåriga . Så man går på helspänn för att inte halka till och även om jag har rullatorn hålla i så var det lätt halka till.

Men jag kunde bara inte sitta inne en dag till. Klättrar nästan på väggarna av frustration och tristess.

Var helt enkelt tvungen ut.

 

Blev så glad igår kväll då jag såg att dom var ute med traktorer och plogade både vägar och gångvägar så dom såg släta och fina ut. Hoppades då att det föret skulle förbli så men då kom plusgraderna. Skit också. Aldrig har jag vädret på min sida. Vad har jag gjort för ont måntro.

 

Så om smärtan i rygg och ben varit lindrig sista tre dagarna så är den knappast det just nu. Är stel och det drar och hugger i hela ländryggen och ner i benet och faktiskt ner i ”fel” ben också.

Inte första gången jag känt att det strålar ut i vänster ben också. Stör mej . Varför vet jag inte för så har det inte gjort tidigare. Så nått är det som är fel där med. Det är inte lika illa som i högra benet där smärtan är mer konstant ner i foten/tårna. Hela tiden och släpper aldrig.

I vänster ben strålar det ner en bit på låret och vandrar sen uppåt igen. Hoppas bara det är en tillfällighet och att det går över, för jag vill inte få lika illa som i högra benet. Räcker mer än väl med ett ben.

 

Under rundan vi nu gick idag så kände jag ganska snart att det tog väldigt ont i rygg och ben. Och då vi sen var tvungen hålla oss efter gångvägarna så var det tungt ta sej upp efter gångtunnlarna som vi passerade. Tur gubben var med och kunde knuffa på så jag orkade upp.

Vi gick bara en kort sväng idag och det var kanske tur. Fick nog ont av det ändå. Till och med gubben kände av i sina ljumskar av att han gick och spände sej för att inte halka.

 

 

Så få se nu hur detta slutar. Slutar det med en vaknatt nu eller håller den goda sömnen i sej?

Just nu känns det åt skogen men det kanske släpper. För om jag ska jämföra med förra veckan då jag höll på bli galen på smärtan så är det inte alls lika illa även om det är mycket mer smärta idag än igår. Kanske har det göra med att jag trots allt fått mej lite sömn och faktiskt orkar med lite mer smärta då. Hjärnan är inte lika trött och pallar med mer.

Dottern tyckte faktiskt att jag såg piggare i ögonen än på länge. Men kan ju undra hur jag sett ut innan. Det vill jag nog inte veta.

 

Jag har ju klarat mej utan använda TENS i två dagar nu men nu blir det sätta på plattorna igen. För det funkar bra mot just bensmärtan speciellt då jag ska sitta framför TV-n. Då är det lättare halvligga där och kunna se TV utan behöva sitta med benet i luften.

Sen har jag även legat länge på värme för att få till lite avslappning då det är väldigt spänt i ryggslutet.

Fingrarna i kors nu så jag inte behöver sitta uppe hela natten.

Om jag inte får sova 7 timmar så är jag rätt nöjd med 5 också, Det klarar jag mej gott och väl på.

Men 1-3 timmar , det är klart för lite.

För nu då jag faktiskt fått sova lite mer så märker jag att det gör en väldig skillnad. Man klarar allt , till och med smärtan , om man är utvilad.

 

Så nu håller vi tummarna för att jag får sova.

 

 

En natt till ... :)

Ännu en natt då jag somnat och sovit riktigt gott. Två nätter på rad nu. Kan bli en vana det här. Eller skämt åsido, det vore bra om det blev en vana.

Somnade redan vidd två-tiden i natt och sov sen till klockan var halv 8 så en 5,5 timme. Inte illa pinkat.

Men då jag vaknade hade jag väldigt ont i benet. Både för att det var minst två timmar för länge mellan medicinintaget och för att det var snöfall och nollgradigt ute. Lågtryck alltså.

Men smärtan var ändå inte lika ilsken som den varit sista tiden så det var inte värst kan man säga. Har haft värre än så.

 

Men det blev alltså ingen runda idag heller då. Fjärde dagen på rad. Inte bra . Men vad göra då det ligger flera cm nysnö efter gångvägarna . Och sen blötsnö på köpet. Det är inte en chans jag orkar rulla fram i detta före.

 

Så det blev vackert ta en vilodag idag med. Frustrerande men vad göra?

Så nu lär det bli tungt komma igång igen.

Blir säkert jobbigt och motigt få fart på benen och säkert rätt smärtsamt också.

Men jag kan än en gång konstatera att det blir mindre smärta i rygg och ben då jag inte plågar mej runt på rundan. Smärtan är också mindre då jag fått lite välbehövlig sömn och egentligen är det en Win-Win situation. Mindre smärta mer sömn … fast det tar emot erkänna fakta.

 

Jag kan ju inte för den skull ge upp min dagliga motion även om det för stunden känns bra. För hur slutar det då? Då får jag nog vackert ligga här och inte kunna annat.

 

Så bara det blir plogat SKA jag ut. Måste bara det. För nu är abstinensen påtaglig och det kryper i kroppen efter att komma ut igen.

Så även om smärtan dämpats betydligt innebär det inte att jag ger mej.

Bara ta tjuren i hornet och ut på banan igen.

 

Oturligt nog har dom hotat med plusgrader i morgon och har dom inte plogat innan dess då blir det problem. Då blir det riktig snömodd och då blir det ingen runda heller. För det orkar jag bara inte ta mej fram i.

 

Vi var faktiskt iväg en sväng till storheden idag då det inte gick ta nån promenad och på parkeringen där var det flera cm nysnö och det var knappt rullatorn rullade framåt.

Så jag är glad jag inte ens försökte ta mej ut på rundan idag. Det hade varit att utmana ödet alldeles för mycket.

Och då vet jag ju hur smärtan kommit tillbaka i samma veva och med den intensiteten den varit innan. Och det vill jag helst inte.

För att nu för andra dagen ha lite mindre ilsken smärta är riktigt behagligt. Få ha lite ”normalont” som jag brukar kalla det. För smärtfri....nej det är jag aldrig.

Den dagen jag inte känner nån smärta , den finna nog inte . Inte i levande tillstånd i alla fall.

 

 

Men som sagt en god natts sömn gör underverk och två , ja då är det dubbelt så bra. En trippel vore inte så dumt det heller. Hoppet lever.  

 

 

Sovit ....en natt bättre än ingen!

Igår var ju en väldigt jobbig och tröttsam dag då jag knappast var pigg alls. Tröttheten slog till flera ggr och jag halvslumrande några ggr.

Trots detta kunde jag , hör och häpna , somna in i rätt hyfsad tid. I min mening räknad alltså. Lyckades alltså med bedriften få till en god natts sömn på nästan 6 timmar, och det utan att ens vakna till en enda gång.

Var rent förvånad då jag slog upp ögon och konstaterade fakta.

 

Nackdelen var väl att jag hade lite molande huvudvärk då jag vaknade men förutom den var jag relativt pigg. I alla fall piggare än igår. Mycket piggare.

Nu är ju förstås inte en natt nått hurra för egentligen då jag sovit uselt i drygt ett halvår men det är ändå nått som kändes bra idag.

 

Om det var en engångsgrej återstår att se men jag känner ju att smärtan är mindre och lättare tolerera då även knoppen fått sin vila.

Inte als så intensiv som sista dagarna och inte så man vill krypa ur skinnet för att smärtan tar nästan kål på en.

Så en bra natt och så idag en bra dag. Man får vara glad för det lilla också.

 

Däremot skippade jag rundan idag med men inte pga smärtan så mycket idag utan för att det var så kallt och att vovven inte mår 100. Hon har ju varit tjock-snorig i tre veckor nu och nu då kylan slagit till har det blivit värre. Vi hinner bara ut på bron så nyser hon och det sprutar snor ur ena näsborren, tjockt gult snor.

Så då även hon behövde lite inne-vila så blev jag också inne. Kan ju vara bra för oss båda även om jag får lite ute-abstinens.

Nu har vi tid hos veterinären på fredag för nu måste vi få veta vad som gör det så jobbigt för henne. Kan vara allt från en bakterieinfektion till en absess i tandroten enligt veterinären.

Bara vänta och se. Hon är ju ingen frisk hund i grunden så det kan vara vad som helst.

 

Så därför blev jag inne idag och jag måste ju säga att jag tror vilan från promenaderna har gjort att smärtan minskat till slut även om det tar emot säga så. För det är inte första gången det blivit bättre en stund då jag skippat mina rundor. Men jag kommer inte skippa det för många dagar då jag då stelnar ihop alldeles och knappt kommer runt på rundan då. Så det är inget alternativ, att strunta i den dagliga rundan. Då blir jag nog sängliggande för gott skulle jag tro. Så det är bara tillfälligt nu jag hoppat det.

 

Jag har ju ett gåband här hemma som jag tidigare år testat gå på men det är inget som funkar för mej. Då jag släpar ena benet då jag går så blir det väldigt tungt gå på bandet då jag på det måste lyfta på benet som jag egentligen inte kan. Och då får jag sån smärta i ryggen att det inte är ett bra sätt motionera på. Har försökt i flertalet ggr men nu vägrar maken fälla ner den mer då han vet hur det slutar.

 

Men det kanske blir varmare så även vovven kan gå med ut och då är vi på G igen . Om det inte blir snöfall då förstås som jag såg att dom hotat med i natt.

Vädrets makter rår man inte på men gnälla på det kan man få.

 

Med lite tur nu kan jag kanske få en natt till med lite sömn. Då ska jag rita ett kors i taket. För mer än en natt här och där har jag inte haft på väldigt länge. Men med tanke på att jag faktiskt har betydligt mindre smärta i ben och rygg idag så kan man väl få hoppas.

En liten strimma ljus i mörkret.

 

 

 

 

Eländes helg :(

Då var det söndag och denna helg tar slut. Vilken helg sen.
Har den varit bra.? Ja kunde varit bättre kan väl summera.

Nätterna igenom har jag suttit uppe med TENS för att få bort en del av den ilskna smärtan. Sovit??? Nä inte ett dugg.

Natten mot lördag blev det kanske 2-2,5 timme och i natt inte ens det.

 

Eftersom vi igår skulle iväg på ett 60-årsfirande så lät jag bli nån runda på morgonen för att överhuvudtaget orka med åka bort.

Låg på värme och hade TENS mest hela dagen och för stunden hjälper det. Men så fort jag tar bort värmen så kommer smärtan tillbaka med full kraft. Likaså då jag plockar bort TENS-plattorna.

Och då är det nästan som det känns ännu värre.

 

Men vi kom oss i alla fall iväg trots allt till kalaset. Och väl där var det trevligt träffa alla släktingar och få prata bort en stund. Vi blev bjuden på både glögg och tilltugg plus paj och vin och sen kaffe och en god kaka. Väldigt gott och det var en skön stunds bortavaro. Fast sitta ner gick dåligt. Satt nog bara medan jag åt för sen gick det inte mer.

Var ju som sagt inte i så bra form men vi stannade i alla fall i två timmar, Sen orkade jag inte stå och hänga mer på kryckorna.

Men det var skoj så länge det varade. Och jag är glad ändå att jag ”offrade” mej. Man får göra det ibland och det brukar gå om jag verkligen vill.

 

Sen kvällen då vi kom hem, den blev inte så kul. Alltså smärtan då den var inte leka med. Jag kunde knappt sitta still för det kröp i hela kroppen av smärta.

Fick palla upp benet högt och sen koppla på TENS igen. Det är faktiskt det ändå som kan få bort toppen av smärtan och göra att jag orkar. Fast det är tufft just nu. Vet att jag sovit alldeles åt skogen för lite och det gör att min tolerans för smärtan är väldigt låg.

Hjärnan orkar helt enkelt inte med.

 

Så i natt satt jag uppe till klockan var runt 7 på morgonen innan jag då kunde fylla på med morgondosen och göra ett försök till lite vila.

Och med tanke på att jag natten innan inte heller sovi mycket så var jag helt färdig.

Men jag hade ju försökt sova inatt men det gick bara inte .Smärtan var så ilsken att jag inte kunde slappna av alls.

Så när jag nu väl somnade eller kanske slumrade är mer rätt ord för jag sov inte speciellt hårt, så blev det endast 2 timmar innan jag vaknade till igen.

Så pigg?? Nä långt långt därifrån.

 

Blev ändå pallra sej iväg en sväng till Kallax då Veronica skulle fixa frisyren på pappa som tyckte han var för lurvig för att kunna gå till doktorn till veckan då han har sitt årliga besök där. Roligast där var att jag fick träffa Molly, världens gladaste lilla tjej som var där med sin mamma och pappa då Viggo var på kalas i grannhuset. Det gjorde min dag idag.

 

Då det var så kallt idag så tog jag ingen runda idag heller för jag hade ingen ork kämpa med det i – 20 graders kyla.

Så tyvärr var jag tvungen avstå en dag till.

Inte ett lätt beslut då mina promenader är det som håller mej igång.

För nu blir det kämpigt igen som alltid då jag fuskat och inte gjort det jag ska göra. Många brukar säga att det inte spelar nån roll hoppa över en dag eller två men för mej är det så. Redan efter två dagar så är det som att börja om på nytt.

 

Nu hoppas jag att det är slut på det nu och jag kommer på banan igen. Sömnen den verkar ju vara fortsatt usel så den biten får jag ta itu med när det går. Nån natt emellanåt får jag ju ändå lite sömn.

Och efter snart ett halvår som zombie börjar man vara van att inte sova. Inte undra på om man verkar lite trögtänkt . För som sagt , hjärnan blir dum av både smärta och sömnbrist så då är det lätt fatta varför man är som man är.

 

 

 

Barnbarnsbesök ... Farmor glad .

Om tisdagen och tisdagsnatten var jobbig så var natten mot torsdag ännu värre. Då blev det inte heller mycket till sömn.

Jag gick ju ut på långrundan under onsdagen och sen bak på det och då är det lätt gissa hur det slutade. Smärtan i benet har varit fruktansvärd nu sista dagarna så jag måste sitta med TENS i flera timmar för att få lite frist.

Det stör bort smärtan i benet för en stund och jag kan pusta ut.

Förstår att mycket har mitt bakande i snart två veckor göra. Men det är ju mitt stora nöja och jag får lite julstämning av just lite kakbak. Men nu får det räcka för nån dag . Måste få hämta mej lite.

 

Då jag knappt sov natten mot torsdag heller så var jag rätt sliten då jag steg upp. Maken var ledig så han undrade om jag verkligen skulle ut på runda fats jag hade så ont. Men jag vet att låter jag bli så blir det knappast bättre och humöret blir klart sämre om jag inte får min dagliga dos frisk luft.

 

Så det blev såklart en runda och då vi kom dit vi brukar vika av om vi ska gå en kortare tur så undrade han lite stilla om vi inte skulle göra det . Men tjurtanten ville inte det så då gick vi den långa ändå. Och som vanligt var det ett tufft beslut som slutade med att jag knappt tog mej hem. Men jag sa inget och inte maken heller då vi vet att det inte är nått diskutera för jag gör ändå det igen och igen. Jag kan ju inte ge upp. Finns inte på kartan. För hur skulle det då bli? Vill nog inte ens veta det. Så jag bet ihop och släpade mej tilll sist hem även om det tog en evinnerlig tid.

 

 

Blev sen en stunds vila innan jag orkade ta en välbehövlig het dusch. Efter det på med TENS nån timme så jag skulle vara alert till barnbarnen kom .

Och idag kom dom. Så det blev en mysig stunds samvaro med dom små änglarna. Viggo och Molly fick både kakor och glass och även en middag med makaroner och farmors köttfärslimpa. Hade tänk fixa köttbullar men min arm klarar inte rulla köttbullar så det fick bli limpa istället.

Sen förstås lite glass på det. Allt dom vill ha får dom såklart då dom kommer till farmor.

Viggo och jag spelade lite på min iPad och Molly pysslade med allt möjligt och hann som vanligt överallt, det lilla energiknippet.

 

Roligt höra nu att Molly pratar så bra att man faktiskt hänger med på det hon säger. Hon kan ju säga ammoj också, så det är kul. Så vi fick en härlig eftermiddag med de små liven , både jag och farfar.

Är så roligt och jag mår som bäst då.

Så trots att jag hade sån fruktansvärd smärta innan dom dök upp kunde jag njuta av deras besök och kände mej så glad efteråt. Mina bästa lyckopiller. Tar bort den värsta smärtan.

Fick även skicka med lite julbak till dom då dom for hem. Bakar ju för att det är skoj och ännu roligare om nån vill ha det och äta upp det.

 

 

Kvällen sen blev väl som väntat väldigt smärtfylld då bensmärtan bara blev värrre och värre desto längre kvällen led. Sen tittade jag ut och såg snöfallet och då fattade jag varför det blev så. För nu kom vädersmärtan ovanpå allt också.

Satt väl sen upp till runt tre-tiden innan jag till slut kunde peta i mej en till tablett och äntligen kunde få lite sömn. Blev väl trots allt ca 4 timmars sömn till slut och det var ju skönt. Inte tillräckligt men i alla fall mer än de 2- 3 jag sovit sista nätterna.

 

Då det snöat sen igår kväll så var maken tveksam till en runda men jag vann IGEN.

Gångvägarna var faktiskt riktigt bra plogade så där var det inte så jobbigt ta sej fram. Värre var det på gatorna som inte var plogade nu heller. Där var det tungt som F*N. Men jag tjurade mej runt hela rundan idag med och maken föreslog inte ens att vi skulle vika av. Visste att det var lönlöst få mej på andra tankar.

Tyckte ändå det gick rätt bra med tanke på snön även om varje steg var väldigt smärtsamt.

Var tufft sista km men jag tänkte hela tiden att ”det går bra , det tar inte ont” så viljan jag har tog mej hem utan större bravader.

 

Däremot har jag det inte så kul nu efteråt. Var tvungen köra en het dusch i länge för att mjuka upp den stela kroppen och nu är det TENS som gäller. Finns inget annat göra för att få bort den värsta toppen av smärtan.

 

Är ändå rätt nöjd med mej själv som inte gett mej fast det var den enklaste vägen gå. Jag har gjort det jag tycker mest om att göra och inte låtit smärtan vinna. Och det är ju min ambition att den inte ska få ta över helt. Det har tagit en stor del av mitt liv men den ska inte få däcka mej helt.

För lägger jag mej ner och låter smärtan ta över kommer jag nog till slut inte upp alls.

Som min sjukgymnast brukar säga....du tappar alla muskler om du låter den vinna, och jag vet att du klarar det även om du har djupa svackor emellanåt.

 

 

Och så är det. Jag ska inte låta det ske även om det ibland är lätt jag ger upp.

Men gårdagen med barnbarnen gav mej en välbehövlig injektion av ork att kämpa trots den branta uppförsbacken. Nått jag behövde mer än nånsin efter den sista tidens smärta.

Farmors bästa smärtpiller.

 
 

Ut i friska luften ... tungt men härligt ändå.

Gårdagen var en dag jag helst vill glömma. Så smärtsam att jag höll på bli galen eller galnare om man så vill. Hade sån smärta att det var svårt att till och med ligga ner.

Så då jag ändå inte kunde gå nån runda tog jag tag i det jag planerat trots allt. Lite mer eller mindre smärta kändes som om det inte spelade nån roll.

 

 

Jag hade ju dagen innan gjort en mördeg som skulle resultera i mazariner.

Och jag hade också inhandlat lite små aluminiumformar för att slippa tjorva med dom gamla plåtformarna som man sen måste knacka ur kakan från . Dessa formar är min farmors och dom är fina men ack så svåra få snygga kakor i. Går alltid bort bitar ur kakan då man ska knacka ur den.

Så då jag ändå hade svårt ligga still så blev det baka ut degen. Gjorde först så att jag tryckte ut degen i formarna och sen la mej ett tag. För det var svårt sitta överhuvudtaget.

Efter en stunds vila blev det fixa till fyllningen och klicka i det i formarna.

Grädda sen gick snabbt , endast en kvart i varmluft så alla kakor blev klara samtidigt. Blev 42 mazariner.

Medan kakorna gräddades satt jag på min barstol och vaktade så det inte skulle gå allt för fort och det var nått tag sen jag gjorde mazariner och då hade jag också gamla ugnen.

Tänkte det inte var nå ide lägga sej för en kvart då det är ett helt företag ta sej upp från sängen .

Då dom gräddats klart fick dom stå och kallna ordentligt och jag fick ligga ner och vila den värkande kroppen på två värmedynor. Har två för att det ska täcka hela ryggen.

Sen efter nån timme först gjorde jag glasyren och fick kakorna färdiga.

 

 

Tyckte själv dom blev rätt fina och goda var dom absolut. Är en stor favorit bland kakor.

Var kanske inte den bästa dag baka men jag ville slutföra mina planer och nu är det gjort.

Går ju inte så mycket kakor egentligen här hemma men det är ändå kul att baka och jag får väl ge bort det.

 

Sen kvällen och natten , ja vad ska jag säga. Eländes elände är väl ordet jag söker.

Satt med TENS halva kvällen och det hjälpte lite för att få bort värsta bensmärtan men då jag skulle lägga mej var jag tvungen koppla bort den. Så då blev det värmedyna i nån timme för att få till lite avslappning och till slut , runt 3-tiden så somnade jag iallafall.

Sov faktiskt i 3,5 timme utan vakna så jag var inte lika sliten som igår morse.

 

Sen då jag än en gång legat på värmedyna så tog jag tjuren i hornet och gav mej ut. Det var så fint ute med lite sol och – 4 grader. Men det var tunga ben. Oj så tungt det var till att börja med.

Lossnade lite efter ett tag men det var på ren och skär vilja jag stapplade mej runt.

Och gick jag hela långa?? Ja självklart. Fats jag kunde vikit av och gått en kortare men tjurskallen i mej vann. Fast då jag hade ca 2 km kvar ångrade jag mej lite för då blev jag osäker på om jag skulle palla ta mej hem. Så det blev tänka positivt och inte känna efter fast jag nog helst av allt lagt mej ner på stället, så dj***la ont hade jag.

Men skam den som ger sej. Hade i och för sej inget val, hem måste jag .

Och hem vi kom jag och vovven till slut. Men det var en färdig gammal tant som var tvungen lägga sej ner en timme innan jag orkade ta mej in i duschen.

 

Men jag kände mej ändå glad över att jag fixade det och att jag fick min runda som jag så väl behöver. Mår genast mycket bättre då jag fått den.

 

Nu sen imorgon så får jag lite finfrämmande då Viggo ringde igår och sa att dom skulle komma förbi . Goungen♥♥. Skulle egentligen blivit idag men då hade Richard möte på sitt jobb så dom kommer imorgon istället.

Så nu vilar jag med TENS så jag får bort lite bensmärta så jag kan njuta av mina små goungar när dom kommer. Brukar alltid kännas så mycket bättre då Viggo och Molly hälsar på. Då glömmer jag hur ont jag har för en stund och bara njuter av deras sällskap.

Världens bästa smärtpiller, det är dom det. Farmor trollungar♥♥

 

 

En ren plåga :(

Usel kväll, ännu uslare natt och morgonen ska vi inte ens tala om. Det var en ren plåga ta sej upp i morse. Det tar så ont i ryggen och det strålar ut både här och där. Inte bara ut i högra benet utan även det vänstra får sin släng av sleven.

F****N också. Jag som så ville ut idag med.

Men det går bara inte. För det är fortfarande oplogat efter villakvarteren och då det nu är 4 plusgrader rullar det ännu tyngre än det gjorde igår.

Så idag får tanten vackert stanna inne. Orkar helt enkelt inte ta mej runt. Bläääää.

 

Hur sjutton ska jag komma till rätta med allt om jag inte ens kan ta den obligatoriska rundan som är det enda fysiska som funkar någorlunda, om det inte är fel före vill säga.

Och får jag inte mina rundor blir jag inte på bra humör kan jag säga.

Jag avskyr det här.

Har det inte regnat och blivit halt så har det snöat och det inte blivit plogat. Vinter gillar jag annars då det kan vara rätt härligt men då föret ställer till det avskyr jag vintern istället.

 

Nu har det ju varit så några dagar med först regn och sen snö. Var dom som ska sanda och sen ploga

håller hus kan man fundera över.

Inte här i Sunderbyn i alla fall.

Gångvägarna är inte värst även om dom är knöliga och lite förrädiska då men inte ser var det är halt under snön och även om dom grusat med nått smått grus så ger det för dåligt fäste , borde varit sand också.

Sen då villavägarna som inte blivit plogade alls sen snöfallet i lördag utan där är det spårigt efter bilarna och moddigt nu då det är plusgrader. Och tyvärr kan jag inte enbart gå efter gångvägarna för då kommer jag inte så särskilt långt och måste i så fall ta mej runt i flera gångtunnlar vilket jag inte kan då jag inte orkar upp för backarna , känns som Mount Everest för mej, utan att ha nån som puttar på.

 

 

Så eftersom jag ändå tjurade och tog mej runt igår så är jag totalt däckad idag. Benen vill knappt röra sej och varje steg hugger i ländryggen. Bara ta sej ut på gården med vovven är ett helt företag.

Enda som känns bra är då jag kopplar på TENS på stark strömstyrka. Då kan jag få bort lite spänning och bensmärtan lättar lite.

Och att det sen strålar ut i ”fel” ben också känns inte alls bra. Har kommit mer och mer ggr då jag får ischias även i vänstra benet. Inte alls bra.

Det räcker mer än väl ha ständig ischias-smärta ner i hela högra benet.

Enda positiva med vänster ben är att smärtan ”bara” går en bit ner i låret. Om man nu kan se smärta som nått positivt.

 

Så idag blir det inte många knop.

Måste hämta mej så det går ta sej ut imorgon istället. Hoppet finns. Det måste bara bli så.

Men plogade vägar det får jag nog se i stjärnorna efter. Lär nog inte hända förrän efter nästa snöfall. För då måste dom väl ändå ut med traktorerna i kvarteren här också..ELLER?

 

 sån här kanske man skulle ha :)
 

Det är måndag morgon .....

Så var det måndag och ny vecka, inte för att mina veckor spelar nån roll då jag inte jobbar utan det är samma helg som vardag. Lite trist kan man tycka mellan varven men vad göra då kroppen sagt ifrån.

Helgen då. Ja den var inte så kul.

Smärtan har varit jobbig och nätterna likaså.

Inte för att det är nån nyhet precis. En nyhet vore nog om jag helt plötsligt kunde sova.

Undra om det kommer ske nån gång. Känns rätt avlägset.

 

Natten mot söndag så snöade det dessutom så då hade jag vädersmärta också, ovanpå allt annat.

Så jag satt väl uppe med TENS i flera timmar till klockan var närmare två-tiden utan att jag kunde lägga mej ner och slappna av. Gick bara inte.

Sen då jag väl la mej tog det säkert minst en och halv timme innan jag väl slocknade för att sova endast i två timmar. Så pigg ? Nä inte på lång väg.

Och sen då med den ilsknaste smärta man kan ha på det.

 

Då man sen tittade ut och såg att det kommit en hel massa snö och att det var helt oplogat blev inte heller nån höjdare. Ingen promenad alltså . Inte ens nån ide försöka då rullen inte rullar så bra i snön. Och sen så sa maken också att det blir ingen prommis så du vet det. Du får bara inte.

Så jag lydde rådet och gav sjutton i den. Men det sved. Jag behöver mina rundor varje dag. Abstinensen kryper i kroppen då jag inte får komma ut. Den känslan av instängdhet gör att jag blir väldigt frustrerad.'

 

Så då det inte blev nån tur ut så tog vi och åkte ut till pappa för lite adventsfika istället.

Vi blev sittande där en bra stund till jag kände att nu måste jag bara hem och lägga mej ner. För smärtan kom över mej som en käftsmäll och då är det enda som hjälper lägga sej ner.

 

Blev sen inte mycket mer den dagen utan det blev ryggläge som gällde. Tur nog hade vi en hel del restmat så jag slapp ställa mej laga mat.

 

Till TV-stunden blev det ha på TENS för att om möjligt störa ut bensmärtan och ibland lyckas det rätt hyfsat. Den tar inte bort smärtan helt men den tar ner toppen för en stund. Tyvärr kommer smärtan tillbaka direkt jag tar bor elektroderna.

Men då har jag åtminstone kunnat sitta och se lite TV ett tag.

Satt sen uppe till endast klockan tolv i går kväll och försökte sen få till lite sömn. Eftersom gubben jobbar natt kunde jag ligga och läsa utan att störa så jag låg och gjorde det i några timmar innan jag till slut lyckades hitta ett bra sovläge.

 

Blev väl ca 4 timmars sömn utan vakna så det var inte fy skam det. Kunde varit bättre men sämre också. Man får ta det lilla man kan få också.

 

Sen då jag klätt mej och käkat frukost så bestämde jag mej på försöka släpa mej runt på rundan.

Var ändå plogat lite grann. Åtminstone gångvägarna. Däremot var villagatorna oplogade och spåriga. Så det blev en tuff runda om än härlig på så sätt att jag ändå fick komma mej ut. Men fy så tungt det var. Sen då att det fastnade snö i hjulen och under vovvens tassar så jag var tvungen försöka ta bort det flera ggr. Hjulen gick lätt få bort men på vovven var det värre då jag måste krypa ner på knä och sen ska ta mej upp vilket inte är det lättaste. Tur ändå jag har rullatorn ta fast i och dra mej upp. Då kommer jag upp i alla fall men det är precis.

 

Så det var en slut tant som till sist kom hem och fick slänga sej på sängen för en liten vila innan jag orkade med en dusch. Hur det nu kommer sluta i natt efter den motionsrundan är ju lätt att gissa.

Men det blir en annan fråga. Just nu blir det en het dusch och sen lite ström i ryggslutet . Kanske kan jag få bort lite spänningar och smärta för en stund. Hoppet finns , jag slutar aldrig hoppas på bättre tider.

 

 

Nu ser jag också att det börjat snöa igen så det var tur jag tvingade mej ut. För nu blir det inget före igen för en halvinvalid.

Visst gillar jag snö på vintern men inte då det inte plogas efter snöfallet. Då blir jag bara sur och arg istället.

 

Christina

Blogg om mina fundering mitt i livet

RSS 2.0